Норвегия облекчава мерките срещу COVID-19

  • 14 януари 2022 10:51

  • 292
  • 1
Норвегия облекчава мерките срещу COVID-19
©
Слушай новината

Норвегия облекчава някои от въведените преди малко повече от месец по-строги мерки за борба с разпространението на коронавируса, включително забрана да се сервира алкохол, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30281

От днес, най-вече в спорта и културата, ще бъдат позволени повече неща, каза на пресконференция в Осло министър-председателят Юнас Гар Стьоре. Спортните занимания на открито за деца и младежи ще могат отново да се провеждат нормално, а на закрито се препоръчва това да става на групи от максимум по 20 души. Отново могат да се практикуват и контактни спортове.

При възрастните има ограничение от 20 души и се препоръчва на закрито да се спазва дистанция.

Вариантът Омикрон на коронавируса вече е доминиращ в Норвегия

Отменя се и въведената преди Коледа за забрана да се сервира алкохол: ресторантите и баровете отново ще могат да сервират питиета, само че това трябва да става само на маса и до 23:00 ч.

В масови прояви на закрито с фиксирани седящи места вече ще могат да участват до 200 души, а без определени седящи места - до 30 на закрито и 200 на открито.

"Намираме се в нова фаза на пандемията", каза Стьоре. Ваксинираните са много повече в сравнение с декември, заяви той и отбеляза, че са закупени и голям брой бързи тестове. Затова по думите му някои от въведените преди четири седмици мерки могат да бъдат смекчени.

В Норвегия вариантът Омикрон е преобладаващ. Броят на новозаразените расте и пикът на вълната предстои, но тежко болните са значително по-малко, каза Стьоре. Въпреки всичко някои ограничения ще трябва да останат в сила, за да може положението да бъде държано под контрол, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30281

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
292 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.14 | 11:54

1
Днес облекчават, от утре пак затягат. Така ни рчазиграват безнаказано вече две години.

Добави коментар

Водещи новини