Френските учители стачкуват заради хаотичната стратегия срещу COVID-19 в училищата

  • 13 януари 2022 11:30

  • 319
  • 0
Френските учители стачкуват заради хаотичната стратегия срещу COVID-19 в училищата
© Getty Images
Слушай новината

Френски учители днес няма да бъдат на работа, защото според тях правителството не е успяло да приеме съгласувана политика за управление на кризата с КОВИД-19 в учебните заведения и да защити по подходящ начин учениците и работещите в системата от заразяване, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30281

Учителите, родителите и училищните ръководства се сблъскват с трудности, тъй като точно преди завръщането на учениците след коледните празници бяха обявени изисквания за тестване и оттогава бяха променени два пъти.

"Стигнахме до такова ниво на отчаяние, умора и гняв, че нямахме друг изход, освен да организираме стачка, за да изпратим твърдо послание на правителството", каза Елизабет Ален-Морено, национален секретар на Учителския синдикат - Национален съюз на автономните синдикати (SE-UNSA).

Профсъюзите заявиха, че очакват много училища да бъдат затворени и голям брой учители - включително около 75 на сто от преподавателите в началните училища - да се присъединят към еднодневната стачка. Профсъюзи, представляващи училищни директори, инспектори и друг персонал, също се присъединяват към протеста.

Правителството отмени по-ранната си политика за бързо затваряне на класовете с положителни случаи на коронавируси и сега държи да има присъствени занятия, доколкото е възможно, заявявайки, че известна степен на усложнение е цената, която трябва да се плати. "Знам, че е трудно, но стачката не решава проблемите. Човек не стачкува срещу вирус", каза министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер пред телевизия Бе Еф Ем.

Инфекциите в училищата рязко нараснаха. Франция постави рекорди с близо 370 000 нови случаи дневно.

Положителните случаи може да доведат до ситуация, когато десетки ученици и служители са изпращани в лаборатории и аптеки за изследване. "Изтощението и раздразнението на цялата образователна общност достигнаха безпрецедентно ниво", се казва в общо изявление на протестиращите профсъюзи. "Министърът и правителството носят цялата отговорност за тази хаотична ситуация - заради непрестанните промени на основни положения, неработещи протоколи и липса на подходящи инструменти, които да гарантират, че училищата могат да функционират правилно", заявиха стачкуващите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30281

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
319 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини