Без супер зелен сертификат за някои италиански острови

  • 09 януари 2022 17:18

  • 1344
  • 1
Без супер зелен сертификат за някои италиански острови
© gettyimages
Слушай новината

Италианското правителство реши да направи изключение от някои антиковидни правила за жителите на малките италиански острови. Решението бе взето ден преди в Италия от утре да се разшири употребата на супер зеления сертификат, издаван само за ваксинирани срещу коронавируса и на преболедували COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30007

От утре до края на извънредното положение в Италия, което засега би трябвало да приключи на 31 март, супер зеленият сертификат (удостоверението за ваксинирани срещу коронавируса и за преболедували COVID-19, но не и за тестващите се с PCR тест или антигенен тест) става задължителен за хотели и други места за настаняване, за тържества след религиозни или граждански церемонии, за изложения, за конгресни центрове, за зоните на открито на ресторантите, за лифтовете, за басейните, спортните зали, за колективните спортове, за спа центровете, за културните центрове, за социалните центрове, за развлекателните дейности на открито, предаде БТА.

Намаляват валидността на сертификатите на хората без трета доза в Гърция

Което е най-важно от утре, 10 януари, до края на извънредното положение, тоест 31 март, супер зеленият сертификат в Италия ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт. Именно разширяването на употребата на супер зеления сертификат във фериботите и самолетите в страната обезпокои жителите на малките италиански острови. Франческо Дел Део, председател на Асоциацията на общините от малките острови, изпрати писмо до премиера Марио Драги тази седмица, в което изразяваше безпокойството си от въвеждането на тази мярка.

"Морският и въздушният транспорт са единствените възможни връзки за жителите на тези острови с континентална Италия. Забраната за достъп до тези превозни средства на хора, които нямат супер зелен сертификат, представлява принудително изгнание за жителите, които поради различни причини не са били ваксинирани", казва Дел Део.

Правителството на Драги се вслуша в думите му и издаде днес постановление, в което разрешава някои изключения от правилата. Съгласно това постановление за пътуване до малките италиански острови ще е валиден и обикновен зелен сертификат, който може да се получи и с антигенен, или PCR  тест за коронавируса. Това изключение ще е само с цел пътуване за обучение или пътуване по здравни причини.

Асоциацията представлява 35 общини на 87 малки острова, в които живеят около 240 000 души. В голяма част от тези острови няма здравни заведения. В някои от тях лекар идва само веднъж или два пъти на седмица и то само за няколко часа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30007

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1344 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.09 | 18:41

1
Κοнститузионния съд в Словения отмени зелените сертификати.

Добави коментар

Водещи новини