Смъртните случаи от COVID-19 на Великобритания вече са над 150 хил.

  • 09 януари 2022 08:00

  • 5450
  • 5
Смъртните случаи от COVID-19 на Великобритания  вече са над 150 хил.
© Getty Images/Guliver (архив)

Смъртните случаи, свързани с новия коронавирус, във Великобритания вече са над 150 хиляди. Премиерът Борис Джонсън заяви по този повод, че вирусът е взел "страшна дан" в страната, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Ройтерс свързва преминаването на мрачния праг с рекордния брой новозаразени, предизвикан от Омикрон. Силно заразният нов коронавирусен вариант, идентифициран първо в Южна Африка в края на ноември, вече е доминиращ във Великобритания.

Вчера британското правителство съобщи за над 146 хиляди новозаразени. Починали са още 313 човека, дали положителен тест за коронавирус през последните 28 дни.

Смъртните случаи във Великобритания от началото на пандемията вече са 150 057. Страната е на седмо място в черната статистика след Съединените щати, Бразилия, Индия, Русия, Мексико и Перу, отбелязва ДПА.

Военни влизат в лондонски болници, претоварени заради ковид

Ройтерс посочва, че Великобритания е втора в Европа по смъртни случаи след Русия. Починалите в страната на глава от населението са със 7 процента повече от средното равнище в ЕС, но тя все пак остава след САЩ, Италия, Белгия и няколко източноевропейски държави.

Потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания, с население от 67 милиона души, са над 14,333 милиона. Страната е на четвърто място по този показател след САЩ, Индия и Бразилия.

Новият вариант Омикрон предизвика епидемичен взрив във Великобритания, въпреки че националната ваксинационна кампания е една от най-напредналите в света.

Учен, съветващ правителството в борбата срещу коронавируса, нарече броя на починалите "абсолютна трагедия". "Много от (смъртните случаи) можеше да бъдат избегнати, ако бяхме действали по-рано при първата и втората вълна", каза професор Андрю Хейуърд пред Би Би Си.

Основната опозиционна сила във Великобритания - Лейбъристката партия, разкритикува стратегията на правителството за борба с коронавируса.

Ново проучване на общественото мнение обаче показа, че управляващите консерватори са стопили част от преднината на лейбъристите, съобщи Ройтерс.

Подкрепата за левоцентристката партия остава непроменена - 39 процента, сочи публикуваното вчера допитване, проведено от социологическата агенция "Ъпиниум" от 5 до 7 януари. За сметка на това консерваторите са добавили 2 процента до 34 процента.

Либералните демократи са трети с 11 процента, а четвърта е Зелената партия с 5 процента.

Англия отменя задължителния PCR тест за ваксинираните

Следващите редовни парламентарни избори във Великобритания трябва да бъдат произведени чак през 2024 г.

На премиера Борис Джонсън, който през декември 2019 г. донесе на партията най-голямото й мнозинство в Камарата на общините от 1987 г., обаче му предстои тест през май, когато в голяма част от страната ще има местни избори. Джонсън е с нисък рейтинг на фона на редица проблеми - епидемията, но също така инфлацията и предполагаемите нередности около ремонта на апартамента на министър-председателя, финансиран от донор на Консервативната партия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5450 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.01.09 | 11:16

4
За близо две години... пЛандемия... 150 хиляди починали?!? Коронаидиоти, че то по пътищата им сигурно са загинали повече за тези две години:)))?!?

2022.01.09 | 12:00

5
И те са включени в бройката нема страшно. :)

2022.01.09 | 11:05

3
Модерните и фазерите ви благодарят че участвахте в експеримента за кихавицата и сезонния грип-последствията са за вас а парите са за нас,БОЦКАЙТЕ СЕ,леко оцеляване-благодарим.

2022.01.09 | 11:03

2
Поне умират леко и щастливо като са ваксани.

2022.01.09 | 09:42

1
В Англия е спокойно, болниците винаги им са били препълнени, Този остров се пренасели!Ако не са чуждите медицински специалисти, здравеопазването ще колабира!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини