Спасителен план за Испания

  • 09 юни 2012 10:05

  • 983
  • 0
Спасителен план за Испания
©

План за спасяване на испанските банки имат готовност да представят финансовите министри на страните от ЕС, съобщава TV7.

Мадрид все още обмисля подобна стъпка, но се очаква до края на почивните дни да се обърне към европейските кредитори. Така тя ще стане четвъртата и най-голяма страна, поискала помощ след началото на дълговата криза в еврозоната.

Лошите ипотечни кредити подкопаха основите на испанския банков сектор. Това е и причината Мадрид да е на ръба да повтори съдбата на Гърция, Ирландия и Португалия. Според директора на Международния валутен фонд (МВФ) - Кристин Лагард, за да се справи със срива на банковата система, Испания се нуждае най-малко от 40 млрд. евро. По думите й, пет години след началото на кризата на Стария континент възстановяването е много далеч и са необходими спешни и бързи мерки за овладяване на ситуацията.

Случващото се в Испания и Гърция може да накара кредитната агенция Moody's да промени рейтингите на редица европейски държави, особено ако Атина излезе от еврозоната. Пряко застрашени са Кипър, Португалия и Италия. Според експертите на Moody's обаче банковият проблем на Испания е по-специфичен и не би трябвало да засегне останалите държави в еврозоната.

Последвайте канала на

983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини