Предложението на ЕС за инвестиции в ядрената енергетика срещна отпор в Германия и Австрия

  • 02 януари 2022 13:57

  • 799
  • 0
Предложението на ЕС за инвестиции в ядрената енергетика срещна отпор в Германия и Австрия
© Getty (архив)

Предложението на Европейската комисия някои инвестиции в газови и атомни електроцентрали да бъдат обозначени като благоприятни за климата беше посрещнато с критики, включително заплаха за правни действия от Австрия, предаде ДПА.

"Ако тези планове бъдат приети в настоящия си вид, ние ще се обърнем към съда", написа в свое съобщение в "Туитър" австрийската министърка на действията за защита на климата Леоноре Гевеслер, след като комисията представи проектозакона вчера.

 

Предложението е спорно и беше направено на фона на спор какво означава "чиста" енергия.

ЕС представи проект за определянето като "зелени" на природния газ и ядрената енергия

 

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях ядрените централи трябва да бъдат определени като "зелени", защото не изпускат парникови газове.

 

Противниците на проекта обаче твърдят, че природният газ не е достатъчно чист и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план. В проектозакона се определят стриктни условия за обозначаването на инвестиции като благоприятни за климата.
 

Например инвестициите в ядрените централи ще се смятат за "зелени", само ако се използват най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за съхранение за ядрените отпадъци, който да влезе в сила най-късно до 2050 г. Също така новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г., според проекта на документа, видян от ДПА.

ЕС представи проект за определянето като "зелени" на природния газ и ядрената енергия

Гевеслер обвини Европейската комисия, че се опитва да "изкара зелени" атомната енергия и природния газ. "Ядрената енергия е опасна и не е решение в борбата срещу климатичната криза", добави тя.

Гевеслер беше подкрепена от социалдемократите в германския парламент. "Германия трябва да изчерпи всички възможности за предотвратяване на стимулирането на тази технология на европейско ниво", каза пред ДПА Матиас Мирш, заместник-председател на парламентарната група на партията в Бундестага.

Novini.bg
799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини