В Бундестага в Германия беше създаден регистър на лобитата

  • 01 януари 2022 17:07

  • 741
  • 3
В Бундестага в Германия беше създаден регистър на лобитата
© Getty (архив)

След продължили години противоречиви дискусии днес в Германия се въвежда нов регистър на лобитата, който трябва да доведе до повече прозрачност в процеса на вземане на политически решения в Бундестага, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вероятно е и правилата, по които той работи, скоро да бъдат затегнати.

В четвъртък в Бундестага Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и "Зелените" съобщиха, че са постигнали такива споразумения в тяхното коалиционно споразумение със Свободната демократическа партия (СвДП).

"Трябва да започнем парламентарната процедура възможно най-скоро", каза пред ДПА Брита Хаселман, лидерката на парламентарната група на "Зелените".

Вицепредседателят на парламентарната група на ГСДП Дирк Визе добави, че те искат своевременно да започнат работа заедно.

Олаф Шолц положи клетва като канцлер на Германия

Организацията "Трансперънси интернешънъл" също призова за подобрения на регистъра.

Регистърът на лобитата, който ще е публично достъпен, трябва да извади на показ кой оказва влияние на политическите решения и законодателството. Професионалните лобисти сега ще трябва да се регистрират най-късно до 1 март.

Наред с друга информация, те ще трябва да предоставят информация за техните клиенти и за финансовите разходи и разходите за служители на тяхната лобистка дейност в Бундестага и федералното правителство.

Областта, в която проявяват интерес, и тяхната дейност също ще трябва да бъдат обяснени. Срещите в министерства със служители до ниво ръководители на подотдели ще трябва да бъдат записвани. Лобистите ще бъдат задължени и да се придържат към кодекс на поведение. По този начин тяхната дейност трябва да бъде извършвана "на базата на отвореност, прозрачност, честност и почтеност".

 

Валери Зайцев
741 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
мата хари

2022.01.01 | 21:46

3
германия не съществува от 1945г. това сега е колония.
мата хари

2022.01.01 | 21:46

2
германия не съществува от 1945г. това сега е колония.

2022.01.01 | 18:03

1
Ето как корупцията се узаконява, а ние се борим с нея...

Добави коментар

Водещи новини