"Пфайзер" ще достави на Великобритания още количества от препарат за лечение на COVID-19

  • 22 декември 2021 12:37

  • 305
  • 0
"Пфайзер" ще достави на Великобритания още количества от препарат за лечение на COVID-19
© Getty Images/Guliver

Компанията "Пфайзер" съобщи, че ще достави на Великобритания още 2,5 милиона курса за лечение от намиращия се във фаза на клинично изпитване медикамент срещу COVID-19 паксловид, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31677

Британското правителство вече има договорени още отпреди това 250 000 курса на лечение, с което общият брой става 2 750 000. Противовирусният препарат чака одобрение и препоръка за употреба от властите.

"Пфайзер" планира да произведе до края на годината поне 80 милиона курса паксловид, а през първата половина на годината налични да бъдат 30 милиона.

Ако медикаментът бъде разрешен или одобрен, американската компания ще предлагат пероралното противовирусно терапевтично средство на диференцирани цени, основани се на равнището на доходите във всяка страна, за да осигури справедлив достъп по целия свят. Държавите с висок и средно висок жизнен стандарт ще плащат по-скъпо от тези с нисък.

"Пфайзер" отбеляза, че не се отказва от намерението си да вложи в производството и пласмента на лекарството средства на обща стойност от поне около 1 милиард долара. Компанията проучва и потенциалните възможности за сключване на договори за производство с други фармацевтични фирми.

"Пфайзер" е сключила споразумения с множество държави във връзка с медикамента. Компанията е имала контакти за потенциално купуване на паксловид с общо стотина страни.

Европейският лекарствен регулатор разреши употребата в ЕС на лекарството на "Пфайзер" против COVID-19

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини