Нидерландски прокурори: Трима руснаци и един украинец са виновни за свалянето на МН17

  • 21 декември 2021 18:55

  • 8477
  • 3
Нидерландски прокурори: Трима руснаци и един украинец са виновни за свалянето на МН17
© Getty Images/Guliver

Нидерландската прокуратура днес заяви, че трима руснаци и един украинец носят "пълна отговорност" за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г. и трябва да бъдат признати за виновни за убийство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Мъжете, които все още са на свобода, могат да бъдат осъдени на различни срокове затвор, включително доживотен, ако бъдат признати за виновни за подпомагане на доставката на ракетната система, използвана от подкрепяните от Русия бунтовници за изстрелване на ракета по пътническия самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур.

"Четиримата заподозрени заедно носят пълна отговорност за свалянето на полет MH17, причинило смъртта на 298 души на борда и убийството на хората на борда на самолета", заяви прокурорът Тейс Бергер пред съдиите.

През втория ден от представянето на заключителните аргументи обвинението заяви, че доказателствата показват, че заподозрените - руснаците Олег Пулатов, Сергей Дубински и Игор Гиркин, както и украинецът Леонид Харченко - са имали ръководна роля в региона, където беше свален МН17.

Четиримата бяха идентифицирани от специален международен екип, който разследва катастрофата на полет MH17 и по-късно бяха назовани от нидерландските прокурори.

Според прокурорите мъжете, които са свързани с подкрепяни от Русия бунтовнически групировки, са направили възможно свалянето на MH17, като са организирали изпращането в района на произведена в Русия ракета "Бук".
Според нидерландското законодателство няма значение, че заподозрените в крайна сметка не са натиснали спусъка, тъй като някой, който кара друг да извърши престъпление, може да бъде осъден като извършител на това престъпление, заяви обвинението.
Утре, в края на продължилия 20 месеца съдебен процес, се очаква да стане ясно каква присъда иска прокуратурата.
Никой от обвиняемите не присъстваше в съда. Един от заподозрените, Пулатов, е изпратил адвокати, които да го представляват. Останалите никога не са сътрудничили на съда и са съдени задочно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8477 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.21 | 20:46

3
Винаги имай едно на ум с руснаци, украинци и беларуси и други такива разновидности на русите. Щото иначе винаги ще те прецакат.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.12.21 | 20:03

1
Една дума описва рускенефа! ''ТЕРОРУСИЯ'' :0

2021.12.21 | 20:37

2
Абсолютен тъпанр си.....няма такова недоразумение,което да прилича на теб !

Добави коментар

Водещи новини