Разследването срещу Курц откри финансови нередности

  • 17 декември 2021 07:07

  • 947
  • 2
Разследването срещу Курц откри финансови нередности
© Getty Images/Guliver (архив)

В процеса на разнищване на корупционната афера, свързана с бившия канцлер на Австрия Себастиан Курц, вътрешното разследване на финансовото ведомство е открило нередности, предаде ДПА.

Специализираната прокуратура за борба с корупцията разследва Курц и седмина негови довереници. Наяве са излезли плащания на социологическа агенция за повече от 120 000 евро, съобщи министерството днес.

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц заяви, че се оттегля от политиката

Новият финансов министър Магнус Брунер говори за "структурен провал". Ръководителят на вътрешното разследване във финансовото ведомство Ханес Шу каза, че картината не е особено розова.

Съществуват подозрения, че манипулирани допитвания до общественото мнение са били финансирани с пари на данъкоплатците, за да проправят пътя на Курц към върха на неговата Австрийска народна партия и до канцлерския пост. Смята се, че проектът е бил ръководен от министерството на финансите.

Курц и бившият финансов министър Гернот Блюмел многократно повтаряха, че са невинни, преди да се оттеглят.

Допитването е било по поръчка на финансовото министерство и е било с цена от 35 000 евро. Но по непонятни причини са били преведени близо 156 000 евро. Освен това, одитът е открил и нередности при реклами във вестници.

Прокуратурата вижда връзка между рекламите на министерството и публикацията на разкрасени данни от допитвания в таблоиден вестник.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
947 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.17 | 14:09

2
Да ,и у нас така.Едни голфъри доят яко,и някои други,почват отдалеч да подготвят почвата която кукловодите им спускат,после парите се връщат от данъкоплатците.

2021.12.17 | 08:22

1
А иначе австрийците се бият в гърдите. Че те са честни и вижте колко корупция има в българия.А този (...)много късно го хванаха.Нека да си понесе последствията и цяла австрия да се срамува

Добави коментар

Водещи новини