Франция спешно се опитва да потвърди самоличността на заподозрян за убийството на Джамал Хашоги

  • 08 декември 2021 14:11

  • 739
  • 0
Франция спешно се опитва да потвърди самоличността на заподозрян за убийството на Джамал Хашоги
© gettyimages

Френските власти днес спешно се опитват да потвърдят самоличността на заподозрян за убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше арестуван на летище до Париж, предаде БТА.

Съдебен източник каза за АП, че заподозреният може да бъде задържан до утре сутринта - 48 часа след ареста му на летище "Шарл де Гол", по издадена през 2019 г. турска заповед за арест. Френското радио Ер Те Ел съобщи, че саудитецът Халид Аед ал Отаиби е арестуван вчера, докато се качвал на борда на самолет за саудитската столица Рияд.

Арестуваха един от заподозрените за убийството на Хашоги

Саудитското посолство в Париж обаче, съобщи, че става дума за сгрешена самоличност и арестуваният "няма нищо общо с въпросния случай", затова очаква незабавното му освобождаване. Ал Отаиби е един от над 10-те саудитски служители, санкционирани през 2018 г. от американското министерство на финансите заради убийството на Хашоги и разчленяването на тялото му в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Името му е споменато и в разсекретен документ на американското разузнаване, в който се казва, че саудитският престолонаследник Мохамед Бин Салман е "одобрил" операцията за убийството на Хашоги.

Хашоги беше колумнист на американския в. "Вашингтон пост". Той е бил част от приближените на саудитските управляващи с връзки с кралския двор, но впоследствие става отявлен критик на Саудитска Арабия и политиката на престолонаследника, докато кралството се опитваше да представи принца като реформатор. Саудитци, близки до Мохамед Бин Салман, са обвинени в убийството на Хашоги в консулството. През октомври 2018 г. журналистът отиде там, за да получи документи за сключване на брак.

Ако самоличността на заподозрения бъде потвърдена, Турция може да изисква екстрадицията му от Франция, за да му предяви обвинения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини