Румъния облекчава някои ограничения

  • 08 декември 2021 06:52

  • 690
  • 1
Румъния облекчава някои ограничения
© gettyimages

Румънското правителство ще облекчи някои ограничителни мерки от днес, премахвайки нощния полицейски час и задължителното носене на маски на открито, преди наближаващите зимни празници, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официални представители.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29933

От 25 октомври движението в интервала между 22.00 и 5.00 часа беше забранено за неваксинираните лица, напомнят румънските медии.

Страната регистрира 1421 нови случая на КОВИД-19 вчера и 107 смъртни случая - много под рекордните стойности през октомври и началото на ноември в най-смъртоносната вълна на пандемията.

Магазините и ресторантите вече могат да работят до 22.00 часа, с час повече от досега. В редица търговски обекти, включително моловете, където досега се допускаха само ваксинирани и преболедували, вече ще могат да влизат и лица с отрицателен тест.

Носенето на предпазна маска ще продължи да бъде задължително в обществения транспорт и закритите обществени пространства, но вече няма да е задължително на открито, с изключение на оживените места като пазарите.

Румъния остава втората най-слабо ваксинирана страна в Европейския съюз, като под 39 процента от населението е имунизирано на фона на недоверие към държавните институции, слаба ваксинационна просветеност и кампании за дезинформация, отбелязва Ройтерс.

В събота страната потвърди първите два случая на варианта Омикрон на коронавируса.

ЕК критикува страните с ниски нива на ваксинация

Правителството затегна ограниченията за пътуванията, като изисква отрицателен тест за КОВИД-19 и карантина за неваксинираните пътници. Формуляр за установяване на местонахождението на пътника (Passenger Locator Form - PLF) ще се изисква от 20 декември.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29933

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
690 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.08 | 11:32

1
Ваксините убиват. Доказано е от всички световно-известни учени - микробиолози, химици, вирусолози, включително и Нобелови лауреати. А СЗО е частна организация на престъпника Бил Гейтс. Сегашният директор на СЗО е етиопски терорист от района Тигре, Етиопия.

Добави коментар

Водещи новини