Чехия въвежда задължителни ваксини

  • 03 декември 2021 20:31

  • 3601
  • 3
Чехия въвежда задължителни ваксини
© Getty (архив)

Чешкото министерство на здравеопазването подготвя разпоредба, с която да направи ваксините срещу COVID-19 задължителни за хора над 60 години, както и за служители в важни сектори, като представители на медицинския персонал, полицията, войници и пожарникари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30131

Правителството обмисля задължителни ваксинации заради това, че страната изостава във ваксинационната си кампания в сравнение със страните от Западна Европа. През последните седмици Чехия, която има население от 10,7 милиона души, е една от най-тежко засегнатите от рязкото увеличаване на коронавирусните инфекциите страни в света.

Някои европейски държави започнаха да преминават към задължителни ваксинации, включително и съседна Австрия, която ще задължава от идната година всички свои граждани да си поставят ваксини срещу коронавируса.

"Ясно е, че Европа се обръща към задължителна ваксинация срещу COVID-19. Чехия трябва да тръгне по същия път", е казал министърът на здравеопазването Адам Войтех.

Заповедта трябва да бъде публикувана следващата седмица, а задължителната ваксинация ще влезе в сила от март.

Гърция: Задължителната ваксинация не е в разрез с Конституцията
Но всичко това все още не е сигурно, понеже по-късно този месец настоящото правителство в Чехия ще бъде сменено от дясноцентристка коалиция, след като през октомври се проведоха избори. Новата коалиция е против задължителната ваксинация за определени възрастови групи и не особено ентусиазирана от задължителна ваксинация за дадени професии.

Едва 59,6 процента от чехите са ваксинирани, докато средното ниво за Европейския съюз е 66,3 процента, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Броят на ваксинациите нарасна през последните седмици, след като правителството забрани от ноември достъпа за неваксинирани до ресторанти и други услуги. Срещу ваксинацията и епидемологичните мерки обаче имаше публични протести.

Проучване на общественото мнение на агенция СТЕМ, публикувано днес, показа, че 19 процента от населението продължава да е против поставянето на ваксини. Според данните от проучването 43 процента от чехите са "за" и 43 са "против" задължителната ваксинация.

От началото на пандемията Чехия е съобщила за 33 450 смъртни случая, причинени от коронавируса. На глава от населението това е едно най-лошите съотношения в целия свят.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30131

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
3601 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Hitler

2021.12.04 | 12:14

3
По етапно до 2022 края ще преключи 3та фаза. След това ще дойде и пълния контрол.
АРТ

2021.12.04 | 11:56

2
От алкохолици какво очаквате.
Диарбекир

2021.12.04 | 08:18

1
Слугите на злото са хитри!Задължително но не всички/за да не скочат всички като едно цяло/ а по етапно,накрая които останат ще бъдат принудени а първите няма да ги подкрепят!

Добави коментар

Водещи новини