Присъдата по делото срещу Франсоа Фийон ще бъде обявена през май 2022 година

  • 01 декември 2021 10:23

  • 282
  • 0
Присъдата по делото срещу Франсоа Фийон ще бъде обявена през май 2022 година
© Getty images

Апелативният съд в Париж приключи във вторник изслушванията по жалбата на бившия кандидат за президент и бивш министър-председател на Франция Франсоа Фийон срещу присъдата по делото за фиктивна работа на съпругата му. Присъдата ще бъде произнесена на 9 май 2022 г., предава AFP.

Отбелязва се, че срокът може да се промени, ако до 14 декември съдът не вземе решения по два приоритетни въпроса за конституционността на законите, въз основа на които е взето решението на първата инстанция. В този случай въпросите може да се отправят към Касационния съд.

Ново разследване срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон

В понеделник Генералната прокуратура поиска бившият министър-председател на страната Франсоа Фийон да бъде осъден на пет години затвор, от които четири с пробация. Освен това прокуратурата настоява за глоба за Фийон в размер на 375 хиляди евро и загуба на право на глас за период от 10 години. За съпругата му Пенелопе Генералната прокуратура поиска две години условна присъда, глоба от 100 хиляди евро, както и загуба на правото на глас за 10 години.

Скандалът около Фийон, тогава водеща фигура във френския десен център, избухна по време на президентската кампания през 2017 г. Седмичният вестник Canar Anchene разкри, че съпругата на бившия министър-председател и кандидат-президент е получавала 8 години заплата като сътрудник, без да е работила. Първоначално Пенелопе Фийон е била назначена от съпруга си, тогава депутат в долната камара на парламента. След като Фийон е назначен за министър-председател, съпругата му е била преназначена от наследника му на поста Марк Жуло.

През юни 2021 г. съдът в Париж призна Фийон за виновен по това дело, като го осъди на пет години затвор, две от които трябваше да излежи в затвора. Съпругата му беше осъдена на три години затвор условно. Съпрузите са глобени с по 375 хил. евро. На 15 ноември Парижкият апелативен съд започна да разглежда жалбата на бившия премиера и съпругата му, припомня "Фокус"

Последвайте канала на

Теодора Александрова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини