Манфред Вебер: Конференцията за бъдещето на Европа трябва да отговори на въпроса каква роля ще играе ЕС на световната сцена

  • 29 ноември 2021 21:21

  • 429
  • 3
Манфред Вебер: Конференцията за бъдещето на Европа трябва да отговори на въпроса каква роля ще играе ЕС на световната сцена
© Getty (архив)

"Конференцията за бъдещето на Европа има за цел да отговори на въпроса каква роля ще играе Европейският съюз на световната сцена". Това заяви днес председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП и член на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа Манфред Вебер на брифинг, организиран от Бюрото на Европейския парламент в Берлин, предаде БТА.

"Това е свързано с доста теми. Затова има нужда от амбиция, смелост и готовност за компромиси", каза Вебер на брифинга, озаглавен "Конференцията за бъдещето на Европа: актуално състояние и перспективи".

Според него значителна роля ще играе модернизирането на начина на работа на европейските институции. По думите му това също така е свързано със спешната необходимост от по-нататъшното демократизиране на ЕС и включването на гражданите.

Той изтъкна нуждата от преструктуриране и по-голяма ефективност, особено по отношение на външната политика и политиката за сигурност на ЕС и премахването на принципа на единодушието.

"Под въздействието на пандемията от коронавируса има голяма откритост по въпроса за по-тясното сътрудничество в политиката в здравеопазването", отбеляза Вебер.

По думите му особена роля би трябвало да придобият регионите в Европа, когато бъде постигнато по-силно включване на гражданите в работата на ЕС. "А това има връзка с проверката за компетентността, т.е. кои задачи от кои сфери на политиката е най-добре да бъдат поети", каза той.

ЕС идеи: Обща европейска армия, увеличаване правомощията на Фронтекс и обща организация на политиката по миграция

В брифинга участва и Хилдегард Бентеле, която е член на пленарното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа. Тя заяви, че конференцията, от една страна, предлага възможност да се засегнат основни въпроси - като това дали ЕС взема решения достатъчно бързо или дали има достатъчна компетентност, за да води борба с пандемия, която пресича държавни граници.

"От друга страна, Конференцията за бъдещето на Европа засяга също ежедневни въпроси, които вълнуват европейците - като това дали някой може да се ползва от здравното си осигуряване, когато работи в чужбина", каза Бентеле.

"Най-важната цел на конференцията е да покаже конкретни решения за конкретни проблеми", заяви евродепутатката от германския Християндемократически съюз и ЕНП.

По думите й чрез конкретни подобрения може още повече да се засили доверието в ЕС, което според нея би трябвало да бъде задачата на Конференцията за бъдещето на Европа.

Валери Зайцев
429 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.30 | 03:42

3
тикволиз мазен, мри.
.

2021.11.30 | 02:44

2
Разпад за ЕС! Скоро!

2021.11.29 | 22:43

1
ВЪРВИ КЪМ КРАЯ СИ.ТОВА СА ЕДНИ ИЗЗЕДНИЦИ БЕЗ МОЗЪК ,АБСОЛЮТНИ ПСИХОПАТИ ,ПИЯНИЦИ,ОБРАТНИ ИЗКУДКУДЯКАЛИ ,МАЛОУМНИЦИ .В ТОЯ СЪЮЗ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ НИЩО ,ВАЖНОТО ЗАПЛАТАТА И МАНДАТЪТ ДА ВЪРВЯТ.АБСОЛЮТЕН ЦИРК.ПОВРЪЩА МИ СЕ ВЕЧЕ ОТ ТОЯ СЪЮЗ

Добави коментар

Водещи новини