Гърция вероятно ще въведе задължителни предпазни маски за всички на открито

  • 29 ноември 2021 09:48

  • 771
  • 0
Гърция вероятно ще въведе задължителни предпазни маски за всички на открито
© Pixabay

Неизбежно ли е въвеждане на нови мерки срещу разпространението на КОВИД-19 преди Коледа питат днес гръцките вестници във връзка с появата в Европа на новия мутирал вариант на вируса, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Според публикация на в."Та неа" на преден план отново излизат сценариите за въвеждане на предпазни маски на открито. Изданието посочва, че правителството за момента продължава да твърди, че пред Атина не стои въпросът за налагане на пълен локдаун. Затягане на мерките се обмисля, но отново само за неваксинираните граждани, а не за цялото население, допълва изданието.

Днес правителството ще заседава под председателството на премиера Кириакос Мицотакис и основна тема на обсъждане ще бъде вариантът Омикрон. За вторник е насрочено заседание на експертната комисия. Според информацията сред обсъжданите нови мерки е въвеждането на задължението неваксинираните служители да си правят три бързи теста на седмица, за да могат да ходят на работа. По всичко личи, че ще се върне и задължителното носене на маски за всички - на открито и в закрити помещения, допълва изданието.

Храмовете в Гърция са празни, ето защо

В страната се регистрира задържане на броя на новозаразените, но влошаване на показателите по отношение на смъртността и пациентите, нуждаещи се от интензивна грижа, пише по темата в. "Елефтерос типос". В интензивни отделения в момента се намират 647 души, а през вчерашния неделен ден са регистрирани 96 смъртни случая. Ноември месец е един от най-страховитите месеци с 2021 смъртни случаи, отбелязва изданието. Процентът на положителните тестове на 28 ноември е 1,54 на сто.

Добри обаче са новините по отношение на темпа на ваксинация, допълва "Елефтерос типос". На 27 ноември броят на ваксинираните лица с поставена първа доза е надвишил седем милиона, а около 6,4 милиона са напълно ваксинирани. 90 хиляди души са си поставили трета доза от ваксината само за един ден. От правителството отбелязват, че 75 на сто от населението на страната е ваксинирано.

Високата смъртност в Северна Гърция е доказателство, че ваксинацията е основен фактор заразените с КОВИД-19 да не стигат до интензивни отделения, пише в. "Прото тема". Данните показват, че смъртните случаи в областите Македония и Тракия съставляват 41 на сто от регистрираните смъртни случаи от началото на пандемията. Тези райони са с най-ниското ваксинационно покритие в Гърция. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини