ЕС идеи: Обща европейска армия, увеличаване правомощията на Фронтекс и обща организация на политиката по миграция

  • 28 ноември 2021 21:21

  • 1065
  • 2
ЕС идеи: Обща европейска армия, увеличаване правомощията на Фронтекс и обща организация на политиката по миграция
© gettyimages

Обща европейска армия, увеличаване правомощията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс и обща европейска организация на политиката по миграция са сред идеите, които обсъдиха над 200 европейци този уикенд. Гражданите се срещнаха онлайн за втората сесия на европейските граждански панели на тема "ЕС в света/миграция".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 547

За първи път по темата те дискутираха в Страсбург в средата на октомври. Панелът е част от Конференцията за Бъдещето на Европа, която поставя гражданите в центъра на разговора за това как да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства, пише БТА.

В рамките на три дни граждани от всички страни членки на ЕС обсъдиха в дискусионни групи стратегическата автономия, ролята на съюза в преговорите за търговията и климата, утвърждаването на ценностите на ЕС, сигурността и отбраната, вземането на решения във външната политика, миграцията и убежището. Петнайсет от участниците представиха в резюме основните въпроси, по които са работили този уикенд.

Европейски министри се срещат в Кале да обсъдят мерки за борба срещу трафика на мигранти

Решенията на ЕС във външната политика

Трябва да отпадне единодушното взимане на решения в ЕС, заяви Инес, докладчик на една от дискусионните групи. До този извод са стигнали участниците след обсъждане на трудностите при взимане на общи за съюза решения. Гражданите предлагат процедурата за взимане на решения да се промени и да се работи предимно с квалифицирано мнозинство, т.е. когато 55% от държавите-членки не ЕС гласуват със "за".

Обща европейска армия

Първоначално имаше различия, но след сериозно обсъждане и разговор с експерти, стигнахме до консенсус, че единна европейска армия или група по отбрана на ЕС е необходима, каза Павел, докладчик на дискусионна група. Той разказа, че някои участници са определили идеята като утопия, но други категорично са я подкрепили. Според някои това, че повечето европейски страни са членки и на НАТО, е достатъчно, но други са обърнали внимание на факта, че има и държави, които не са част от алианса.

Повече правомощия за Фронтекс

Обединихме се около идеята Фронтекс да отговаря изцяло за външните граници на ЕС, а не само когато бъде потърсена за помощ, обясни Мартин, докладчик на дискусионна група. Темата е била обсъдена и в друга група, която е стигнала до извода, че Фронтекс трябва да има повече правомощия за намеса при проблеми на границите на ЕС.

Стандарт за процедурите по убежище

Необходима е обща европейска организация, която да координира политиките по миграция, смятат участници в дискусиите. Те настояват и за стандартизиране на процедурите по убежище във всички страни членки на ЕС.

Разпределението на бежанците в ЕС трябва да е по механизъм, който да отчита особеностите на различните държави - площ, население, БВП, смята Феликс, докладчик на една от групите. Много е важно да се подпомагат и страните, в които има най-голям бежански натиск, смята той. В групата са се обединили около мнението, че трябва да се налагат санкции на държави, които не зачитат човешките права и правото на убежище. Гражданите настояват и за общ стандарт за местата за настаняване на бежанци.

Искаме в страните по произход хората да получават адекватна информация за трудовия пазар в страните от ЕС, сподели участник в обсъжданията. Според гражданите е важно ЕС да е проактивен в тази посока, а не просто да отговаря на проблемите с бежанския поток. Необходимо е да има и ясна информация от какви мигранти се нуждае европейската икономика. Трябва да подкрепим тези хора да просперират, да допринесат за европейската икономика, да се интегрират по добър начин, отбеляза Партос, докладчик на една от групите.

Участниците настояват и да се работи за противодействие на стигматизацията на мигрантите. Успешната интеграция на мигрантите, според участниците в дискусиите, започва още в процедурите по търсене на убежище. Необходимо е и целево предоставяне на квалификация на мигрантите, изучаване на езика и запознаване с културата на страната, която ги приема. Всички бяхме съгласни, че трябва да има повече солидарност между държавите членки пред проблемите на миграцията, обобщи студент от Нидерландия.

В края на панела участници изразиха удовлетвореността си от работата и възможността отново да общуват с граждани от различни европейски държави. Константинос разказа, че за разлика от първата среща на живо в Страсбург този път стресът е бил по-малко, хората са разговаряли по-свободно, участвали са по-активно и дискусиите са протекли по-гладко.

Гражданите ще работят отново в същите групи по същите теми на среща в Маастрихт, Нидерландия, от 14 до 16 януари 2022 година. Фокусът тогава ще е върху обединяване около предложения за решения, които да влязат в окончателния доклад на конференцията, който ще бъде подготвен през пролетта на 2022 г.

Европейските граждански съвети (панели) са част от Конференцията за бъдещето на Европа.

Сформирани са четири граждански панела като във всеки от тях участват по 200 граждани, за да обсъждат: по-силна икономика, социална справедливост, работни места/образование, култура, младеж, спорт/цифрова трансформация; европейска демокрация/ценности и права, върховенство на закона, сигурност; изменения на климата, околна среда/здравеопазване и мястото на ЕС в света/миграция.

Участниците в съветите са избрани на случаен принцип по критерии, които гарантират представителност. Младите хора на възраст между 16 и 25 години са една трета от всеки панел.

Всеки граждани на ЕС може да изрази мнение и даде идея в каква Европа иска да живее на онлайн платформата https://futureu.europa.eu/?locale=bg

Всичко по темата:
Мигрантска криза 547
Мая Йорданова
1065 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.29 | 13:08

2
всичко малко по малко се сбъдва! сега ще видим и останалите злини, които сани замислили каго ще ги обяват! "утвърждаването на ценностите на ЕС" - айде нЕма нужда да ни давате съвети за ценности, вашите ЛГБТ, безполови и неутрални глупости си ги прокламирайте в собствените държави! ние ценности си имаме, друг е въпросът, че искате да ни ги подмените!
ЕВРОАТЛАНТИК

2021.11.29 | 04:15

1
ТИЯ ОТ ЕС ИБАХА МАЙКАТА НА РУСОФИЛА РАДЕВ И СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ.

Добави коментар

Водещи новини