Лондон и Париж се договориха за борба с трафика на хора

  • 25 ноември 2021 07:07

  • 408
  • 1
Лондон и Париж се договориха за борба с трафика на хора
© Getty images

31 мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг след като лодката им потъна близо до френското пристанище Кале. Международната организация по миграция съобщи, че това е инцидентът с най-много загинали при пресичане на канала след началото на събиране на данни за подобни случаи през 2014 г. 

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "потресен" от случилото се и се закани, че Обединеното кралство "няма да остави непреобърнат камък", докато не се разправи с бандите за трафик на хора. Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманин информира, че сред удавените има пет жени и едно момиче. Двама души от лодката са спасени, един се води изчезнал. 

Късно в сряда вечерта Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за съвместни усилия да се прекрати прекосяването на протока с малки лодки и да се спрат трафикантите, които излагат на риск живота на хората, се казва в комюнике от "Даунинг стрийт". Това стана, след като Борис Джонсън председателства спешна среща на Комитета за справяне с извънредни ситуации "Кобра". От "Даунинг стрийт" допълниха, че Джонсън и Макрон са подчертали колко е важно да се работи и със съседите Белгия и Холандия, както и с други страни от ЕС за справяне с проблема, преди хората да достигнат френския бряг. 

27 мигранти се удавиха в Ламанша

Политическият редактор на БиБиСи Люис Гуудал коментира, че Лондон и Париж вече са обвинили трафикатните на хора, но и двете правителства имат да отговарят на сериозни въпроси. Франция за условията в лагерите, в които деца живеят буквално по улиците или в горите, а Великобритания заради липсата на законови пътища за търсещите убежище, което е една от основните причини хората да поемат риска да прекосяват Ламанша, предаде БНР.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.25 | 08:15

1
Що за двуличие? Убийците ще спрат трафика на хора а убиват нациите си с натравяне с графенов оксид!

Добави коментар

Водещи новини