22 милиона души в ЕС живеят в риск от бедност заради ниските минимални заплати

  • 24 ноември 2021 15:22

  • 753
  • 3
22 милиона души в ЕС живеят в риск от бедност заради ниските минимални заплати
© pixabay

Общо 22 милиона души в ЕС живеят в риск от бедност, тъй като законоустановените минимални заплати в повечето държави членки са твърде ниски. Сред тях са и част от героите на ковид кризата - болногледачи, чистачи, продавачи, здравни работници.

Време е да им се отплатим за жертвите, направени по време на пандемията. Това е един от призивите, с които европейските синдикати са се обърнали към членовете на Европейския парламент преди гласуването утре в пленарна зала на Директивата за справедливите и адекватни минимални заплати, съобщават от Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирани от пресцентъра на КНСБ.

Лидерът на КНСБ: Задава се криза с пенсиите

В писмо, изпратено до евродепутатите, синдикатите подчертават, че "много работници на първа линия в ковид кризата получават само минималната работна заплата" и заявяват: "С тази директива има реален шанс да се промени положението на най-уязвимите и трудолюбиви работници в Европа". В писмото се напомня още, че седем от всеки 10 работници, получаващи минимална заплата, казват, че изпитват трудности при свързването на двата края.

Страните от ЕС с най-слабо ниво на колективно договаряне имат най-ниски заплати; а броят на работниците, обхванати от колективен трудов договор, намалява в 22 от 27-те държави-членки на ЕС. Синдикатите призовават членовете на ЕП да подкрепят доклада, приет с голямо мнозинство в Комисията по заетостта и социалните въпроси на 11 ноември.

Освен че ще гарантира, че минималните заплати осигуряват достоен стандарт на живот за всички работници, директивата ще изисква от държавите членки да засилят колективното договаряне, като прекратят саботирането на дейността на профсъюзите и гарантират, че предприятията, които получават обществени поръчки, спазват правото на колективно договаряне.

КНСБ подкрепя одобрените текстове на директивата от Комисията по заетостта и социалните въпроси. Те бяха приети на 11 ноември с мнозинство от 37 гласа "за", 10 "против" и 7 "въздържали се". Подкрепата са си дали и българските представители - Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели чрез нейната заместничка с право на глас.

"Оценяваме текстовете като позитивни. Виждаме, че вече директивата ясно адресира всички категории работници. Съществен момент, за който сега получихме ясен знак в полза на нашите искания е, признаването на синдикатите като страна по колективното договаряне, без други организации на работници и подменящи структури, каквито заплахи имаше в един момент от обсъждането", коментира преди седмица президентът на конфедерацията Пламен Димитров.

Мая Йорданова
753 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.24 | 17:15

1
При социализма в България нямаше просяци , нямаше хора под чертата на бедност , нямаше безработица и ГЛАДНИ , нямаше бездомни , нямаше крадливи милионери и милиардери !
Сорос

2021.11.24 | 17:53

3
Пхахахаха. Ти за коя държава говориш бре тролей
Сорос

2021.11.24 | 17:52

2
Започнаха с червената пропаганда. Браво на резилдента, браво предателю

Добави коментар

Водещи новини