Големи части от германската икономика се справят зле заради новата COVID вълна

  • 24 ноември 2021 12:38

  • 478
  • 0
Големи части от германската икономика се справят зле заради новата COVID вълна
© Getty Images

Президентът на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари (DIHK) Петер Адриан предупреди в сряда, че много сектори на германската икономика "отново се справят зле" на фона на новия скок при случаите на Covid-19 в страната, предаде БНР.

"С отмяната на коледните базари, коледните партита и нощувки, цели индустрии преживяват сценарий, подобен на миналата година“, каза Адриан пред ДПА, като отбеляза, че най-засегнати са бизнесите, които генерират 30%-40% от продажбите си по време на празниците.

Той подкрепи плановете на правителството да удължи държавната помощ за бизнеса до март 2022 г. поради настоящата ситуация с коронавируса, но подчерта, че това "не е устойчив икономически модел в дългосрочен план".

Германските социалдемократи, свободните демократи и зелените постигнаха коалиционно споразумение

По-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел настоя, че настоящите ограничения не са достатъчни за ограничаване на разпространението на вируса, а министърът на здравеопазването Йенс Шпан подчерта, че не може да се изключи въвеждането на нови локдауни на регионално ниво.

Междувременно осреднената седемдневна заболеваемост от Covid-19 в Германия се повиши до най-високото ниво от началото на пандемията с 404,5 случая на 100 000 жители, според данни на Института "Роберт Кох", оповестени в сряда.

Броят на смъртните случаи в цялата страна пък достигна 99 768, след като през последните 24 часа бяха регистрирани нови 335 фатални случая в резултат на коронавируса, докато общият брой на инфекциите се увеличил с 66 884 до общо 5 497 795.

Теодора Александрова
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини