Безредици и сблъсъци с полицията и във Вилнюс заради COVID мерките

  • 20 ноември 2021 20:29

  • 1424
  • 3
Безредици и сблъсъци с полицията и във Вилнюс заради COVID мерките
© Getty Images (архив)

В събота във Вилнюс се проведе митинг срещу действията на властите във връзка с пандемията от коронавирус. По изчисления на полицията в него са участвали около 1500 души, въпреки че е издадено разрешение за провеждане на митинг с участието на 500 души, предава TACC.

Протестиращите се събраха на Катедралния площад с плакати с искания към президента на страната за прилагане на Конституцията, противно на която според тях са били въведени дискриминационни мерки срещу неваксинираните срещу коронавируса. След това те тръгнаха по главния столичен булевард към сградите на правителството и Сейма (парламента), за да оставят там венци и да запалят свещи в знак, че "нацията вече не съществува за властите, тя умря", както отбелязаха участниците в акцията. Тя завърши пред президентския дворец. Протестиращите призоваха държавния глава да отговори на случващото се, да попита Конституционния съд за законността на действията на правителството.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28748

Хърватите също на протест срещу COVID мерките и задължителните сертификати

На 13 септември правителството на Литва наложи строги ограничения за тези, които не са получили ваксина срещу коронавирус. Според решението на правителството лицата, които не са получили така наречения "паспорт на възможността", не могат да посещават търговски центрове с площ над 1500 квадратни метра, всички нехранителни магазини. Не им се предоставят услуги в присъствен формат, нямат достъп до заведенията за обществено хранене и публичните прояви.

Паспортът на възможността в електронен или хартиен вид може да бъде издаден на ваксинираните срещу коронавирус, както и на оздравели, ако медицински тест покаже достатъчно количество антитела, отбелязва "Фокус".

Полицията следи какво се случва в събота. Не са регистрирани инциденти. Около 5 хиляди души се събраха на подобен митинг на 10 август край сградата на парламента. След изтичане на договорения с властите срок на акцията, няколкостотин души останаха пред Сейма и блокираха изходите от сградата, като по този начин попречиха на депутатите да напуснат.

Имаше сблъсъци с полицията. Води се разследване за организацията на безредиците. Близо 100 души бяха заподозрени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28748

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
1424 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.21 | 07:13

3
Ваксините убиват рано или късно! Те са наясно с това-правителствата но са алчни и продажни!

2021.11.20 | 21:33

2
Наш граждански дълг е да се противопоставим на използването на този глобалистки сертификат
Краси

2021.11.20 | 20:46

1
Ще се сетите проевропейци пръдливи

Добави коментар

Водещи новини