Столтенберг заяви, че алиансът наблюдава руските войски по границата с Украйна

  • 19 ноември 2021 20:09

  • 863
  • 0
Столтенберг заяви, че алиансът наблюдава руските войски по границата с Украйна
© Getty Images/Guliver (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът внимателно наблюдава необичайното съсредоточаване на руски сили по границата с Украйна, и предупреди, че подобни войски са били използвани в миналото от Москва за намеса в съседни страни, предаде Асошиейтед прес.

В изказване на семинар в Берлин по въпросите на отбраната Столтенберг каза, че в последно време НАТО забелязва значително струпване на руски войски по границата с Украйна. "Внимателно следим развоя на събитията по границите", заяви той. "Това е важно за НАТО, разполагаме с капацитет, разполагаме със способности да събираме информация, да следим обстановката внимателно и да научим какво става там."

Столтенберг каза, че алиансът ясно е дал на Русия да разбере, че НАТО е забелязало значителното струпване на войски от нейна страна. "Наблюдаваме необичайно съсредоточаване на сили и сме наясно, че те са използвали този вид сили в миналото всъщност за намеса и нахлуване в други страни като Грузия и Украйна", посочи той.

Столтенберг призова Русия към прозрачност, да не допуска изостряне на обстановката и да помогне за намаляване на напрежението по границата с Украйна.

Шефът на НАТО говори за предизвикателството, което представлява Китай заради нарастващата му военна и икономическа мощ. Целта на Китай по думите на Столтенберг е до две десетилетия да разполага с най-усъвършенстваните и добри военни способности. "Те инвестират: това което правят сега в ядрено отношение, е наистина мащабно. Изграждат много нови силози за ракети и влагат средства в изключително усъвършенствани технологии", каза той.

"Китай се приближава все по-близо до нас: в Космоса, в киберпространството", заяви Столтенберг. "Виждаме ги в Африка. Виждаме ги в Арктика. Виждаме ги да се опитват да контролират критична инфраструктура", добави той и изтъкна дебатите в последно време в някои страни от НАТО за участието на китайски компании в изграждането на телекомуникационни мрежи от пето поколение.

Столтенберг: Черно море е стратегически важно за НАТО

Последвайте канала на

Константин Тодоров
863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини