Меркел: Германия може би е постъпвала наивно спрямо Китай в началото

  • 17 ноември 2021 16:11

  • 1108
  • 1
Меркел: Германия може би е постъпвала наивно спрямо Китай в началото
© Getty Images/Guliver

Германия първоначално може да е проявявала наивност в някои области на сътрудничество с Китай, но не би трябвало да прекъсва всички връзки в отговор на нарастващото напрежение, заяви канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, цитирана от Ройтерс.

По време на 16-годишното управление на Меркел Китай стана водещ търговски партньор на Германия. Нейната стратегия на ангажиране с Китай също така оформи позицията на Европа към азиатската държава въпреки тревогите заради нечестна конкуренция и промишлен шпионаж, отбелязва БТА.

"Може би в началото бяхме по-скоро доста наивни в подхода си към някои партньорства за сътрудничество", каза Меркел в интервю за Ройтерс. "Сега се отнасяме по-внимателно и така трябва", заяви тя.

Меркел, която ще напусне канцлерския пост, когато бъде съставено ново правителство, каза, че Германия и Европейският съюз би трябвало все пак да продължат да си сътрудничат с Китай.

"Пълно скъсване не би било правилно, то може да бъде вредно за нас", каза тя.

Според някои критици Германия е започнала да разчита твърде много на Китай и подхожда доста меко към него по деликатни въпроси като нарушенията на човешките права.

Правителството на Меркел казва, че тя винаги е обръщала внимание на въпросите с правата на човека при официалните си посещения в Китай и е полагала усилия за разнообразяване на търговските връзки в Азия.

Ангела Меркел: Предстоят тежки седмици

Меркел заяви, че Германия обсъжда с Китай въпросите за интелектуалната собственост и защитата на патентите "по отношение както на китайските студенти в Германия, така и на германските предприятия в Китай".

По думите ѝ държавата все пак трябва да защитава важната си инфраструктура. В тази връзка тя посочи нов германски закон за сигурността на информационните технологии, който поставя сериозни препятствия пред производителите на оборудване за телекомуникационни мрежи от ново поколение като китайската компания "Хуавей".

"Смятам обаче, че винаги е важно да се подчертава, че отделни компании не би трябвало да бъдат изключвани от самото начало", заяви Меркел.

"Имаме нужда от открита система, при която всички са оценявани според един и същи критерии", каза тя.

Меркел защити решението си за постепенно отказване от ядрената енергия, въпреки че то прави по-трудно за Германия да спре да използва изкопаеми горива.

Тя също така заяви, че е против всякакви планове в ЕС за определяне на ядрената енергия като "устойчива".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1108 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tom

2021.11.17 | 16:48

1
kakva darjava e kitai bre arabski hermafrodit komunisticeska nali e uci se za da znaesh i mojesh,

Добави коментар

Водещи новини