Британското външно министерство заяви, че Русия е замесена в кризата на беларуско-полската граница

  • 14 ноември 2021 09:55

  • 670
  • 1
Британското външно министерство заяви, че Русия е замесена в кризата на беларуско-полската граница
© Getty images

Британският външен министър Лиз Тръс смята, че Русия е замесена в миграционната криза на полско-беларуската граница. Тя излага своята гледна точка в статия, публикувана в британския вестник The Sunday Telegraph, цитиран от "Фокус".
 

"Русия е очевидно отговорна тук, пише Тръс. Тя трябва да окаже натиск върху беларуските власти да сложат край на кризата и да започнат диалог." "Вижте какво се случва в Беларус. Ескалацията на противопоставянето на полската граница е най-скорошният ход на режима на (президента Александър) Лукашенко за подкопаване на регионалната сигурност. Той използва отчаяните мигранти като пионки в опит да създаде нестабилност и да се вкопчи във властта, независимо от хуманитарните последици“, казва Тръс.

"Великобритания няма да погледне настрани. Ще застанем рамо до рамо с нашите съюзници в региона, които са в челните редици на борбата за свобода", обеща министърът. Тя припомни, че британските войски ще помогнат на полските власти да укрепят границата с Беларус.

„Ние стоим рамо до рамо не само с Полша, която поема тежестта на тази срамна изкуствено предизвикана миграционна криза, но и с други членове на Вишеградската четворка – Унгария, Словакия и Чехия, както и с нашите приятели в балтийските страни и Украйна." - каза Тръс.

НАТО осъди действията на Беларус по границата с ЕС

Тя обеща страната й да обедини усилията си с държави, които споделят британските ценности. „На срещата на върха на НАТО в Рига след няколко седмици ще представим няколко предложения за противодействие на методите на агресия на 21-ви век, използвани от онези, които заплашват нашите свободи, икономики и демокрации“, каза тя.

Ръководителят на британската дипломация призова други столици в Европа да се присъединят към позицията на Лондон. „Това означава да действаме като единен фронт, например да се противопоставяме на изграждането на газопровода „Северен поток-2“, каза тя. „Ако на Русия бъде позволено да засили контрола върху онези страни, които разчитат на нейния газ, съществува риск от подкопаване на европейската сигурност“, каза Тръс.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.14 | 10:42

1
На кого да вярваме? На тази "стара чанта" или на Путин, който категорично отрече намесата на Русия. Навремето повод за нахлуване на "коалицията" в Ирак беше съществуването на химически оръжия там. После се оказа , че такива не са открити.

Добави коментар

Водещи новини