Германският здравен министър призова за бързи действия за борба с пандемията

  • 12 ноември 2021 18:30

  • 802
  • 0
Германският здравен министър призова за бързи действия за борба с пандемията
© Getty Images/Guliver

Необходими са спешни действия за ограничаване на четвъртата вълна на пандемията от коронавируса, заяви германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Трябва да направим всичко възможно, за да прекъснем това развитие", каза Шпан в Берлин. "В противен случай през декември ще се влоши обстановката за цялата страна", заяви той, без обаче да препоръча карантинни мерки.

Шпан призова за налагане на ограничително правило, според което само ваксинираните или преболедувалите вируса да бъдат допускани на обществени събития. При това правило се изключва тестването като възможност.

Министърът обяви увеличение на заплащането на лекарите за поставяне на ваксини с цел да се засили колебливата ваксинация.

Институтът "Роберт Кох" призова за ново налагане на широкообхватни ограничения върху обществения живот. Той отправи призив "за отмяна на големите прояви, доколкото е възможно, или за тяхното избягване и за намаляване на всички други несъществени контакти".

Местните власти в Германия призоваха за единна федерална стратегия. Герд Ландсберг, който оглавява асоциацията на местните власти, отправи призив за "обвързващо споразумение между федералното правителство и провинциите за това как ще се справим през зимата предвид сегашната ситуация с коронавируса".

По думите му част от стратегията е кампания за подсилващи ваксинни дози. "Ако е възможно, 20 милиона души би трябвало да получат тази ваксинация до Коледа", каза той.

В Германия вече ще поставят и трета доза срещу COVID-19

Болници заявиха, че отлагат плановите операции и че интензивните отделения са на предела на капацитета си.

"Ако това развитие продължи, скоро ще лекуваме само спешните случаи и пациентите с ковид", каза Гернот Маркс, който ръководи асоциацията за интензивни и спешни медицински грижи.

Медицински профсъюзи пък съобщиха, че се увеличава агресията срещу лекари и други здравни работници.

Германия ще върне безплатните тестове за коронавируса от утре, каза Шпан. Решението е част от мерките за ограничаване на разпространението на вируса, посочва Ройтерс.

Безплатните тестове, които започнаха да се предлагат от март като начин да се компенсира бавния напредък на ваксинацията, се възобновяват месец след спирането им, след като заболеваемостта в страната отбеляза рекордно равнище за пети пореден ден, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини