Матеуш Моравецки: Полша се готви за продължителна борба с миграционната криза на границата

  • 10 ноември 2021 07:35

  • 480
  • 2
Матеуш Моравецки: Полша се готви за продължителна борба с миграционната криза на границата
© Getty Images/Guliver

Полските власти се готвят за продължителна борба с миграционната криза на полско-беларуската граница. Това заяви министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки пред депутатите от Сейма (долната камара на полския парламент), цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1582

"Подготвяме се за дълги месеци, дълги тримесечия, а може би за дълги години борба с тази провокация на Лукашенко", посочи той.

По думите на полския премиер при посещението си тази сутрин в района на граничния пункт Кужница, където от беларуската страна в момента се намират около 800 мигранти, са му показали специални контейнери, в които могат да живеят дежурящите на границата служители на полските сили за сигурност.

Две големи групи мигранти са успели да проникнат в Полша през границата с Беларус

В понеделник няколко хиляди мигранти приближиха полската граница в района на граничния пункт Кужница. Някои от тях се опитаха да демонтират ограда с бодлива тел, но служителите на полските сили за сигурност използваха сълзотворен газ. След неуспешния опит да преминат границата мигрантите издигнаха палатков лагер.

За сигурността на полско-беларуската граница в момента се грижат 20 000 служители на силите за сигурност - военни, граничари и полицаи.

На следващата среща на върха Полша ще предложи да бъдат разширени санкциите срещу Беларус, обяви Моравецки.

Полският премиер обвини Владимир Путин за миграционната криза на границата с Беларус

"На следващото заседание на Европейския съвет ще предложим затягане на санкциите", каза той. По думите на Моравецки той е предложил да не се чака декември, а ситуацията на полско-беларуската граница да бъде обсъдена по-рано, във видеоконферентен формат. "Тогава ще поставя въпроса за разширяването на санкциите", добави той.

Полският премиер уточни, че Варшава "няма да предложи само да бъдат затегнати санкциите в сегашния им вид" (увеличаване на списъка на лицата, които нямат право да влизат в ЕС), но и "стигащи далеч икономически санкции".

Той добави, че Полша възнамерява да се бори и с авиокомпаниите, които превозват мигранти, като тук отново ще се търси европейска подкрепа, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
480 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДРУГАРЯ САТАНА

2021.11.10 | 09:14

2
ПОЕХАЛИ! :)
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.10 | 09:12

1
ПОСЛЕДНО ПОВИКВАНЕ! ПЪТНИЦИТЕ ЗА СМОЛНСК, ДА СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ГЕЙТ НОМЕР 8

Добави коментар

Водещи новини