Дания връща част от мерките срещу COVID-19

  • 10 ноември 2021 06:23

  • 2105
  • 2
Дания връща част от мерките срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver

Комисията по епидемията на датския парламент одобри правителствено намерение да бъдат върнати някои от здравните мерки срещу разпространението на COVID-19, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Здравният министър Магнус Хойнике заяви, че намерението, което предвижда КОВИД-19 отново да бъде обявен за социално значимо заболяване, е получило подкрепата на широко мнозинство в парламента.

По думите му първоначално тя ще важи за период от един месец. Това дава правомощия на правителството да налага мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, без да е нужно да се обръща към парламента за разрешение.

За да бъде дадена зелена светлина за намерението на кабинета за връщането на някои от ковид мерките, е нужно само одобрението на парламентарната комисия. Министърът на икономиката Симон Колеруп обяви в прессъобщение, че от петък при влизане в ресторант или дискотека отново ще трябва да бъде показван зелен сертификат.

Изискването се отнася за възрастни и лица над 15 години.

Сертификатът ще се изисква и на места и събития с големи струпвания на хора като концерти, конференции, изложения и увеселителни паркове, но и при свижданията в болниците.

На 10 септември Дания отмени и последните от здравните мерки, които бяха останали да действат. Тогава тя заяви, че пандемията е под контрол. От средата на миналия месец обаче броят на новозаразените отново се повишава, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
2105 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.10 | 12:16

2
хаха мерки, ваксини, седи дома, чети шок, зелени, розови, бембени сертификати, и пак нищо не помага!

2021.11.10 | 07:12

1
Томов, и там ганьовци, а?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини