Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия и Франция през септември

  • 05 ноември 2021 11:00

  • 475
  • 0
Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия и Франция през септември
© Getty Images

Индустриалното и промишленото производства в Германия и Франция се понижиха рязко през септември заради продължаващите проблеми във веригите на доставки, показват данни на официалните статистики на двете държави, които сякаш потвърждават забавящия се растеж на двете водещи европейски икономики през третото тримесечие на годината, предаде БНР.

Общото индустриално производство на Германия, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се сви през септември с 1,1% след спад с 3,5% през август (лека възходяща ревизия от предишна оценка за срив с 4%), докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за повишение с 1,0%.

Промишлените компании продължават да съобщават за производствени ограничения поради недостиг на доставки на междинни продукти, посочват от немската статистика. Промишленото производство (изключвайки строителството и енергийното производство) пък се сви с 1,5 на сто, докато производството на енергия нарасна с 1%, а в строителството - с 1,1 на сто.

В индустрията производството на средства за производство спаднаха с 2,8%, на междинни стоки - с 1,1%, докато производството на моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета нарасна с 2,1 на сто, но след срив с 18,9% през август, а производството на потребителски стоки се повиши с 0,2 на сто.

Известно отслабване на промишлената експанзия в САЩ през октомври

Спрямо година по-рано индустриалното производство спадна през септември с 1,0% след повишение с 2,2% през август. Спрямо февруари 2020 г. (точно месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки в Германия) индустриалното производство през септември се понижи с 9,5 на сто, посочва Destatis.

Днешните доста по-слаби от очакваното данни следват оповестени в четвъртък данни на Destatis за слаб отскок с 1,3% на новите промишлени поръчки в Германия през септември след техен срив с 8,8% през август.

Френското индустриално производство също регистрира спад през септември след три поредни месеца на растеж, като и в този случай негативно отражение, особено в автомобилостроенето, оказаха разрастващите се проблеми с веригите на доставки.

Според официалната статистика INSEE общото индустриално производство във Франция се сви през септември с 1,3%, докато промишленото производство се понижи с 1,4% спрямо август най-вече в резултат на срив с 14,6% при производството на автомобили, а енергийното производство се понижи с 0,7%, докато строителството нарасна с 2,6 на сто.

Френският индустриален сектор е възпрепятстван от нарастващите забавяния на доставките. Последните данни от проучване на мениджърите по покупки за октомври (промишления PMI индекс на агенция Markit) показаха, че производствената продукция е намаляла, тъй като много фирми не са могли да осигурят необходимите суровини за производството на техните продукти.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини