Генералният секретар на ООН изрази разочарование от срещата на Г-20

  • 31 октомври 2021 19:27

  • 1326
  • 0
Генералният секретар на ООН изрази разочарование от срещата на Г-20
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че срещата на върха на Г-20 го е разочаровала, но все пак не е смазала надеждите му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Напускам Рим с неосъществени надежди, но поне те не са смазани", написа Гутериш в "Туитър". Сега е ред на конференцията КОП26 в Глазгоу да реализира целта да не се допусне повишаване на температурите с повече от 1,5 градуса по Целзий, допълни той.

Лидерите на Г-20 договориха по-рано днес заключително комюнике от срещата си, в което призоваха за "значими и ефективни" действия за ограничаване на глобалното затопляне, но предложиха малко конкретни ангажименти или детайли за това, как възнамеряват да постигнат целите за ограничаване на въглеродните емисии.

При закриването на форума италианският премиер Марио Драги, който бе домакин на събитието, обяви, че Италия почти ще утрои финансовия си принос за борба с климатичните промени до 1,4 млрд. долара годишно през идните пет години.

Срещата на Г-20 приключва с компромис за въглищата и въглеродната неутралност и подкрепа за глобален корпоративен данък от 15%

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини