Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето

  • 23 октомври 2021 16:27

  • 743
  • 1
Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето
© gettyimages

Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен днес пред съда по обвинения в отвличане. Причината е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

Това е първият започнал процес срещу Салвини, който бе министър на вътрешните работи от 2018 до 2019 г. в трудна коалиция между популисткото Движение 5 звезди и неговата крайнодясна партия Лигата. Салвини присъства на първия ден от делото в Палермо.

Стотици мигранти пристигнаха с лодки на италианския остров Лампедуза

Днешното заседание бе посветено главно на процедурни въпроси. Политикът настоя, че отказвайки на кораба "Оупън армс" да акостира в италианско пристанище, е изпълнявал дълга си.

Корабът превозваше 147 мигранти, спасени в Средиземно море край бреговете на Либия. На процеса показания ще даде и холивудският актьор Ричард Гиър, който посети мигрантите на кораба. Ще свидетелстват също Джузепе Конте, който бе начело на правителството, в което министър бе Салвини, и други политици, включително сегашният външен министър Луиджи де Майо, който е бил министър на труда и социалната политика в тогавашния кабинет. Изслушването на свидетелите се очаква да започне на 17 декември, за когато е насрочено следващото заседание.

Прокурорите обвиняват Салвини в неизпълнение на служебни задължения и отвличане заради отказа му да пусне през август 2019 г. кораба в италианско пристанище. Ако бъде признат за виновен той може да получи 15 години затвор.

Конфликтът през август 2019 г. продължи почти три седмици и някои мигранти от отчаяние се хвърлиха в морето. Малка част от мигрантите бяха откарани по хуманитарни и здравни причини на сушата, а на останалите 83 в край сметка бе позволено да слязат на сушата на остров Лампедуза. По-рано тази година съд в Катания, Сицилия, реши да не съди Салвини заради подобен случай, при който 116 мигранти бяха държани пет дни на кораб на италианската брегова отбрана, също през 2019 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2021.10.23 | 16:56

1
Да разбирам, че ако не пусна крадец в дома си, ще ме съдят за отвличане?!?!?!?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини