Лидерите на ЕК предупредиха, че ситуацията с коронавируса в страните-членки „остава много сериозна“

  • 22 октомври 2021 14:07

  • 307
  • 0
Лидерите на ЕК предупредиха, че ситуацията с коронавируса в страните-членки „остава много сериозна“
© Pixabay

По отношение на здравеопазването, заключенията на Европейския съвет, публикувани през нощта, похвалиха успеха на кампаниите за ваксиниране на хората срещу COVID-19, но предупредиха, че ситуацията в някои страни-членки „остава много сериозна“, пише европейската редакция на Poltico, цитирана от "Фокус".

Лидерите подчертаха ниските нива на ваксиниране в някои страни и призоваха правителствата да засилят усилията си за преодоляване на колебанията относно ваксините, „включително чрез справяне с дезинформацията, особено в платформите на социалните медии“.
СЗО: Между 80 и 180 хиляди медици са починали от COVID-19

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Призивът идва на фона на новините, че Източна Европа е изправена пред засилваща се четвърта вълна, особено в България и Румъния, които са ваксинирали съответно само 25 процента и 38 процента от възрастното си население. Дори други страни, които са постигнали по-добър напредък във ваксинациите, изпитват сериозни проблеми, като Латвия тази седмица влиза в блокада. Западна Европа се развива по -добре, но няма причина за самодоволство и там, казват експерти.

От друга страна в заключенията на Съвета няма много конкретни стъпки, но се призовава само за по-нататъшна координация, за да се даде възможност за свободно движение и засилване на устойчивостта срещу бъдещи спешни здравни ситуации. Лидерите на ЕС също така потвърдиха ангажимента на Блока да дарява ваксини на други страни, като специално признават, че усилията в тази посока досега са се провалили.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини