Двудневен Европейски съвет по важни теми в Брюксел

  • 21 октомври 2021 07:38

  • 404
  • 2
Двудневен Европейски съвет по важни теми в Брюксел
© Pixabay

Скокът в цените на горивата и възможностите за отговор на европейско ниво, сблъсъкът с Полша и миграцията ще са централните теми на двудневния Европейски съвет, който започва този следобед в Брюксел.

Още днес би трябвало да стане ясно, при това на най-високо ниво, кой от европейските лидери иска незабавни финансови санкции срещу Полша, заради решението ѝ против върховенството на европейското право. Белгия, Люксембург, Нидерландия и Швеция ще поставят въпроса. Франция и Германия обаче са сред страните, които желаят решение на проблема чрез дипломация.

Отново Полша ще е в центъра на внимание и по друга гореща тема - климатичните амбиции на Европа за намаляване с 55 процента на вредните емисии до 2030 година. Дебатът е от особено значение за държави-членки, които зависят до голяма степен от въглища, сред които и България. Полша ще настоява за промени и отсрочки.  

Резкият скок в цените на горивата и възможните отговори от страна на Европа също могат да внесат напрежение на срещата, предаде бТВ. Някои държави са пирвърженици на действия на национално ниво, други предпочитат обща европейска стратегия.

Европейският съвет ще заседава за последен път с участието на Ангела Меркел

Нивото на COVID епидемията в различните държави-членки също е в дневния ред на Съвета. Сериозните различия между 27-те предизвикват тревога.

Последвайте канала на

Десислава Станева
404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.21 | 07:58

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
ПЕРЕЛИКОВ

2021.10.21 | 12:38

2
ДАААААА ПРАВ СИ .

Добави коментар

Водещи новини