Полша обмисля драстични мерки, за да се справи с взрив от коронавирус

  • 20 октомври 2021 18:29

  • 881
  • 0
Полша обмисля драстични мерки, за да се справи с взрив от коронавирус
© Getty (архив)

Полша е изправена пред взрив от нови случаи на COVID-19, който може да наложи предприемане на драстични действия, заяви днес здравният министър Адам Неджелски, след като за първи път от май насам страната отчете над 5000 нови заразени за ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

В Централна Европа през последните дни има рязко повишаване на броя на новозаразените и това подхранва страховете, че по-ниските нива на ваксинация в района в сравнение с тези в западната част на континента, може да допринесат за избухването на нова епидемична вълна. "През последните два дни наблюдавахме взрив на пандемията", каза на пресконференция Неджелски. "Всяка седмица случаите нарастват с 85 и дори над 100 процента", допълни министърът.

Той съобщи, че през следващата седмица случаите на дневна база могат да станат "доста над" 5000. "Искаме да наблюдаваме още няколко дни тази тенденция, за да видим дали тя ще продължи, и може би ще се наложи да предприемем драстични мерки", каза Неджелски. "Към момента правителството не обсъжда налагането на още един локдаун", допълни той.

Йорданка Фандъкова: Въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи

Запитан какво има предвид под "драстични" мерки, Неджелски каза, че това ще включва по-строго прилагане на съществуващите правила за носене на маски и спазване на социална дистанция.

Ваксинационната програма на Полша значително забави темпа си през последните месеци и по-малкият брой случаи създаде у много хора усещането, че могат да пренебрегнат малкото ограничения, които още са в сила.

Неджелски каза, че тези два факта са допринесли за скока на новите случаи и призова поляците да се ваксинират и да следват правилата, като например носенето на маски в закрити помещение.

Полша, с население от около 38 милиона души, днес съобщи за 5559 нови случая на коронавирус и за 75 починали вследствие на COVID-19.

Тези числа са доста по-ниски в сравнение с пика на третата вълна през пролетта, когато случаите надхвърлиха 35 000, довеждайки здравната система до предела на възможностите й. Въпреки това тази седмица новите случаи са над два пъти повече от миналата.

В Полша заразилите се с коронавирус от началото на пандемията досега са малко под 3 милиона, а смъртни случая, свързани със заболяването, са общо 76 254.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини