НАТО приветства присъждането на наградата "Сахаров" на Навални

  • 20 октомври 2021 17:52

  • 361
  • 5
НАТО приветства присъждането на наградата "Сахаров" на Навални
© Getty Images/Guliver (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешното решение на Европейския парламент в Страсбург да отличи Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) с наградата за свобода на мисълта "Сахаров", предаде БТА.

Навални има важна роля в подкрепа на демократичните промени, гласът му се чува в Русия, отбеляза той. НАТО осъди неуспешния опит за убийството на Навални и призова за международно разследване, допълни генералният секретар.

По повод решението на Москва да прекрати дейността на представителството си в алианса след решение на пакта да оттегли акредитацията на осем подозирани в шпионаж руски представители, Столтенберг изрази съжаление. От Москва зависи да има ново заседание на Съвета НАТО-Русия, посочи той. Русия трябва да разбере, че светът ще бъде по-безопасен за всички, ако разговаряме, допълни генералният секретар.

Алексей Навални получава наградата "Сахаров"

В навечерието на предстоящото в четвъртък и петък заседание на министрите на отбраната на страните от алианса той съобщи, че ще бъде обсъдено подобряването на способностите на военния съюз за изпълнение на набелязаните цели. Столтенберг съобщи, че НАТО ще разполага с фонд от един милиард евро за развитие на технологии с възможно двойно предназначение.

По неговите думи предстои да бъде одобрено въвеждането на изкуствения интелект в работата на пакта, съобразно международните правила. Той съобщи, че ще бъдат обсъдени поуките от мисията в Афганистан и посочи, че досега от ислямската държава са изтеглени около 120 000 души, основно афганистанци, помагали на съюзниците в приключилата операция на НАТО. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
361 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НямаЛиПаметник

2021.10.20 | 21:01

5
А какво стана с Кашоги?
От дек на дек ?

2021.10.20 | 21:00

4
Джендърите го накиснаха за измами,поради което беше осъден, сега пък и награда му дават.
Росен

2021.10.20 | 19:22

3
А какво стана с Асандж. ?

2021.10.20 | 19:12

2
На Столтемберг да му присадят магарешки за опашка.

2021.10.20 | 18:44

1
дайте му ОСКАР за добре изиграната роля

Добави коментар

Водещи новини