Задържаха двама бивши германски войници, планирали да се бият в Йемен

  • 20 октомври 2021 15:33

  • 550
  • 0
Задържаха двама бивши германски войници, планирали да се бият в Йемен
© Getty Images/Guliver (архив)

Германската полиция днес е задържала двама бивши войници по обвинения, свързани с тероризъм. Те са обвинени, че са се опитали да сформират групировка от наемници с около 150 членове, за да се бият в Йемен, съобщи федерален прокурор, цитиран от Ройтерс.

Полицията е претърсила апартаментите на заподозрените в Мюнхен и в близост до Щутгарт, както и други сгради.

В прокурорското съобщение се казва, че заподозрените, идентифицирани като Аренд-Адолф Г. и Ахим А., решили в началото на 2021 г. да сформират паравоенна група, състояща се от бивши войници от германската армия и полицаи. Мъжете са поддържали контакт с поне седем човека с цел вербуване и неуспешно са се опитали да установят комуникации със Саудитска Арабия, за да осигурят финансиране на групата. Основният им мотив е била перспективата да получават около 40 000 евро на месец и те са искали да "умиротворят" продължаващата от шест години война в Йемен между бунтовниците хуси и правителството.

Воден от Саудитска Арабия съюз се намеси в Йемен през март 2015 г., но войната, която доведе до смъртта на десетки хиляди и причини хуманитарна криза, е в застой от години.

Най-малко 100 убити при боеве в Йемен

Освен мисията в Йемен, двамата заподозрени са планирали да предлагат услугите на групата и в други конфликтни райони.

През последните години в германската армия имаше редица случаи, които повдигнаха въпроси за размерите и обхвата на екстремистките елементи в армията.

Най-нашумелият случай предизвика разпускането на цяла рота на елитно звено от специалните сили през 2020 г., след като полицията иззе оръжия и муниции по време на претърсване на собственост на войник от звеното в източната провинция Саксония, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини