Гръцкият парламент одобри помощи за социално слаби и уязвими семейства

  • 19 октомври 2021 12:27

  • 444
  • 0
Гръцкият парламент одобри помощи за социално слаби и уязвими семейства
©

Всеки трети грък е заплашен да изпадне под прага на бедност, според проучване на европейската статистическа агенция Евростат. Гърция заема трето място след Румъния и България по риск от обедняване.

Ниски заплати, висока безработица и данъци водят до рязко спадане на жизнения стандарт, коментират икономисти.

Днес опозицията настоя в парламента да се намалят или премахнат за известен период данъците и акцизите върху горивата, но правителството отказа.

Парламентът гласува пакет от помощи в размер на 500 милиона евро за социално слаби семейства, като поема тежестта от високата цена на тока. Повече от 200 000 уязвими семейства ще получат и помощи до 900 евро в края на годината.

Проучване: 71% от гърците са съгласни с ограниченията за неваксинирани

Лидерът на опозицията Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли нарече обявените помощи „подигравка за гърците“ и настоява за незабавно увеличаване на минималната работна заплата и контрол върху цените на стоките.

Под натиск от високите цени гърците се ограничават и в покупките на стоки от първа необходимост, според проучване на Съюза на потребителите.

Последвайте канала на

Калина Христова
444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини