Американският министър на отбраната пристигна в Грузия

  • 18 октомври 2021 09:55

  • 300
  • 4
Американският министър на отбраната пристигна в Грузия
© Getty images

Американският министър на отбраната Лойд Остин пристигна днес в Грузия - първа спирка от обиколката му в Черноморския регион, чиято цел е да укрепи съюзите със страните, подложени на натиск от Русия, предаде Франс прес.

Остин е първият шеф на Пентагона, който посещава Грузия от 2014 г. Той ще положи усилия да поднови програма за обучение на местни военни и ще изтъкне ангажимента на САЩ към Тбилиси, който от години настоява да стане пълноправен член на НАТО.

"Ще подсигурим и засилим суверенитета на страните, изправени на предната линия на руската агресия", заяви пред журналисти преди пътуването висш американски служител от областта на отбраната. Руски войски са разположени в двата грузински сепаратистки региона - Абхазия и Южна Осетия. Москва се противопоставя на всякакви решения, водещи към промяна на статута на Грузия в НАТО от страна партньор към пълноправен член.

Министърът на отбраната на САЩ започва обиколка в страни от Черноморския район

САЩ от години работят по военни програми с грузинската армия, като се фокусират върху оперативната съвместимост с НАТО и териториалната отбрана. Сегашната програма ще приключи през декември.

Администрацията на Байдън трябва да отделя повече внимание на Грузия, за да се избегне сближаване на страната с Русия или Китай, смята Дейвид Креймър, политолог от Международния университет във Флорида. "Все повече са опасенията, че правителството се държи малко по-меко от необходимото с Москва. Отчасти поради разочарование от констатираната от тях липса на напредък в интеграцията с НАТО", казва той.

След Тбилиси Остин ще посети още две черноморски страни - Украйна и Румъния, със същото послание - подкрепа срещу Русия. Пентагонът разглежда региона като потенциална гореща точка, особено след анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. Руските военновъздушни и военноморски сили отправят все повече предизвикателства към страните членки на НАТО в Черно море. През юни те заплашиха холандски и британски кораби, плавали недалеч от Крим.

Вашингтон отделя внимание на ангажимента си към страните около Русия, но в същото време във фокуса на стратегията му е Индийско-Тихоокеанският регион, за да се даде отговор на бързото увеличаване на китайската военна мощ. Това ще е и една от темите на дискусиите, в които Лойд Остин ще участва в четвъртък и петък на среща с другите военни министри от страните в НАТО, информира БТА.

Теодора Александрова
300 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.18 | 10:28

4
Г О В Е Д А !
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.18 | 10:26

3
ИЛИ ТУРСКИ ФИЛМИ ИЛИ ФИЛМИ НА УЖАСИТЕ!
пак

2021.10.18 | 10:25

2
пак им навиват пружинтие да го ядат неумит след това.
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.18 | 10:24

1
Я БЕ! Я ИМ ПУСНЕТЕ НА ТИЯ Г О В Е Д А, НА ЗАПАД МАЛКО ТУРСКИ ФИЛМИ БЕ! ДА СЕ ОЧОВЕЧАТ! ЧЕ ОТ ХОЛИ ВУДСКИТЕ И Д И О Т Щ И Н И МОЗЪЦИТЕ ИМ СА СТАНАЛИ СЪВСЕМ НА Л А Й Н А :) youtube. com / watch?v=C84qME6gQkQ

Добави коментар

Водещи новини