ЕС открива свое представителство на Арктика

  • 14 октомври 2021 11:20

  • 379
  • 0
ЕС открива свое представителство на Арктика
© Freepik

Европейският съюз взе решение да стъпи на Арктика заради естеството на геополитическите интереси в района. За целта на пресконференция бе обявено, че ЕС ще открие свое официално представителство в Гренландия.

Европейският комисар по околната среда, океаните и риболова Вирджиниус Синкевичюс посочи по време на пресконференцията, че районът на Арктика се затопля до три пъти по-бързо от останалата част от планетата и допълни, че "Брюксел желае да предприеме мерки, за да промени ситуацията".

Гренландия "потъмнява"

Районът на Арктика се изменя невероятно бързо поради глобалното затопляне, надпреварата за природни ресурси и геополитическото му място, обясни от своя страна външният министър на ЕС Жозеп Борел, цитиран от 20minutos.

Рекордни темпове на топене на ледовете на планетата

Европа трябва да защити своите геополитически интереси, за да осигури стабилност, сигурност и сътрудничество в региона, добави още първият дипломат на Общността.

От Брюксел считат, че районът на Арктика е от ключово стратегическо значение по отношение на климатичните промени, добива на сурови материали и геостратегическото влияние, поради което Общността е готова "да поеме своята отговорност в региона".

Последвайте канала на

Владимир Василев
379 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини