Доклад на британския парламент: Кабинетът се забави много с въвеждането на локдаун

  • 12 октомври 2021 09:58

  • 816
  • 0
Доклад на британския парламент: Кабинетът се забави много с въвеждането на локдаун
© Getty images (архив)

Британското правителство прекалено се е забавило с въвеждането на локдаун в началото на пандемията и така е бил пропуснат шанс за ограничаване на болестта. Това е довело до смъртта на хиляди, която е можело да бъде предотвратена, показва публикуван днес съвместен доклад на здравната и научната комисии на британския парламент, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Консервативният кабинет на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обяви локдаун в момент, когато британската здравна система беше застрашена от претоварване. Желанието да се избегне локдаун се е дължало на значителните вреди, които това би нанесло на икономиката, обществото и нормалното здравеопазване, се казва в доклада.

"При липсата на други стратегии като бързо изолиране на случаите, активна кампания за масово тестване и проследяване на контактите или засилен контрол по границите пълният локдаун беше неизбежен и трябваше да бъде въведен по-рано", заявяват експертите.

Депутати заявяват, че целта на доклада е била да се определи защо Великобритания се е справила "значително по-зле" от други страни в първите дни на пандемията. Страната е на осмо място в света по брой на жертвите с над 137 хиляди смъртни случая.

У нас: 157 души са починали през изминалото денонощие вследствие на коронавируса

Документът от 150 страници се основава на показанията на 50 свидетели и беше одобрен единодушно от 22 депутати от трите най-големи британски партии. Двете парламентарни комисии похвалиха фокуса на Лондон върху ваксинацията като начин за справяне с пандемията и решението на правителството да инвестира в разработването на ваксини. Близо 80 на сто от британците, навършили 12 години, вече са ваксинирани.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини