Съд в Нидерландия осъди двама мъже на по 30 г. затвор за убийството на адвокат

  • 11 октомври 2021 21:37

  • 1044
  • 0
Съд в Нидерландия осъди двама мъже на по 30 г. затвор за убийството на адвокат
© Unsplash

Нидерландски съд осъди днес двама мъже на по 30 години затвор за убийството на адвокат, който защитавал ключов свидетел по дело срещу най-издирвания престъпник в страната, свързано с голяма сделка с наркотици, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

44-годишният Дерк Вирсум, баща на две деца, бе убит посред бял ден през септември 2019 г. на улица в Амстердам - престъпление, което потресе страната, а някои се разтревожиха Нидерландия да не се превърне в "наркодържава".

Двамата осъдени мъже, идентифицирани от местни медии като 33-годишния Морено Б. и 37-годишния Гилермо Б., бяха признати от съда в Амстердам за виновни за поръчково убийство.

"Единствено за пари те са отнели живота на Вирсум, с което са причинили огромни и непоправими страдания на неговата съпруга, деца, родители и близки", посочи в комюнике съдът.

"Убийството е едно изключително тежко престъпление. Фактът, че става дума за поръчково убийство, дава на случая още едно допълнително измерение", се допълва в комюникето.

Според съдиите събраните доказателства не позволяват да се установи самоличността на поръчителя или поръчителите.

Премиерът на Нидерландия е под засилена охрана заради заплахи

Дерк Вирсум бе адвокат на решилия да сътрудничи на полицията Набил Б., основен свидетел на обвинението по делото срещу Ридуан Таги, най-издирваният престъпник в Нидерландия, по-специално заради голяма сделка с наркотици и който беше арестуван през 2019 г. в Дубай.

Таги, който получи няколко обвинения за убийство, стои според прокуратурата начело на престъпна мрежа, сравнявана с машина за убийства.

Константин Тодоров
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини