ХДС създава комисия за анализ на грешките на вота

  • 11 октомври 2021 16:37

  • 242
  • 0
ХДС създава комисия за анализ на грешките на вота
© Getty images (архив)

Германският Християндемократическият съюз (ХДС) ще създаде специална комисия, която да проведе анализ на грешките, довели до загубата на парламентарните избори от 26 септември, това съобщи генералният секретар на партията Паул Цимяк (на снимката), предаде ТАСС.

"Ние днес единодушно взехме решение за формиране на комисия, която ще направи разбор на резултатите от вота за Бундестаг (долната камара на парламента в Берлин) и хода на предизборната кампания", каза Цимяк.

Той също посочи, че предстоят избори за ръководни органи на държавно ниво. "На 30 октомври ще се проведе съвещание на ръководителите на провинциалните организации на ХДС, а на 2 ноември ще бъде взето решение за началото на избори по места, които да излъчат членовете на централното ръководство на ХДС", обяви Цимяк.

По-рано лидерът на ХДС Армин Лашет заяви, че е готов да се откаже от поста си в партията след като бе подложен на остра критика от страна на водача на баварския коалиционен партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер.

На 26 септември Германската социалдемократическа партия спечели 25,7% от гласовете, ХДС/ХСС – 24,1 на сто (най-лошият резултат в историята на създадената през 1949 г. коалиция), либералната Свободна демократическа партия – 11,5%, Зелените -14,8%, евроскептичната Алтернатива за Германия – 10,3% и Левите – 4%.

Лашет предложи създаване на коалиционно правителство със Свободните демократи и Зелените. Представители на двете партии решиха да стартират преговори със социалистите.

Започват преговорите за съставяне на правителство в Германия

Валери Зайцев
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини