Отвориха полеви болници в Румъния заради COVID-19

  • 08 октомври 2021 20:40

  • 36679
  • 2
Отвориха полеви болници в Румъния заради COVID-19
© gettyimages

Ситуацията с коронавируса в съседна Румъния става все по-тежка. Тази седмица бяха достигнати рекордни стойности на новозаразените и смъртните случаи. Болниците са пълни, като се стигна дори до приемането на пациенти в палатки и други временни помощения.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27580

Новите случаи на заразат са по 15 000 на ден. Непрекъснато растат и на смъртните случаи. Вчера бяха отчетени над 330 за едно денонощие. Лекари и сестри казват, че положението е критично.

„Не можем да преброим колко пациенти минаха от тук. Снощи имахме 20 линейки, които чакаха отвън и нямаше къде да настаним хората. Решението е това, което виждате. Трябва да ги посрещаме като на фронта, все едно сме във война", каза медицинската сестра Камелия.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

В дворовете на някои лечебни заведения бяха разпънати полеви болници. От един месец са спрени всички операции, извън неотложните, за да могат лекарите да посрещнат вълната. Държавата прави всичко възможно да облекчи ситуацията.

От съседна Унгария казаха, че Букурещ са ги търсили, за да договорят изпращането на пациенти или подпомагане с унгарски лекари в Румъния.

„Като християни се опитваме да се молим за всеки, който си отиде, но често няма време за това. Трябва спешно да се помага на другите", споделя Ливиу Буруляну, друга медицинска сестра в Букурещ, предаде нова телевизия.

Експерти изтъкват, че Румъния е сред държавите в Европа с най-нисък процент на ваксинирани срещу COVID-19. В комбинацията от по-заразния Делта вариант на коронавируса се стига до сегашното положение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27580

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
36679 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.09 | 09:05

2
И у нас е въпрос на време да стане същото.

2021.10.09 | 08:49

1
Хората ги убива не вируса, а протокола за лечение на СЗО!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини