ЕК подкрепя държавите от ЕС, които строят огради по външните граници

  • 08 октомври 2021 19:12

  • 752
  • 0
ЕК подкрепя държавите от ЕС, които строят огради по външните граници
© gettyimages

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес подкрепа за държавите от ЕС, които строят огради по външните граници, за да се предпазят от незаконно навлизане на мигранти. Има нужда от допълнителни усилия за защита на външните граници, заяви тя на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 435

Някои държави са взели решение да построят огради и мога да ги разбера, нямам нищо против това. Дали е добра идея огради да се строят със средства от ЕС - не мисля, добави тя, цитирана от БТА.

Гърция отрича да е връщала мигранти от границите си

Йохансон уточни в отговор на въпрос, че изразява мнението на ЕК, а не своето собствено виждане. Тя добави, че държавите са в правото си да защитават границите си и най-добре могат да преценят необходимите за това средства, стига да бъдат в рамките на европейското законодателство. Европейската комисия по-рано днес потвърди, че е получила писмо от 12 държави - България, Австрия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия, в което се настоява ЕС да подкрепи със средства изграждането на погранични огради.

Комисията заяви, че ще отговори по-късно на това искане. Словенският вътрешен министър Алеш Хойс като председател на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи посочи, че неговата страна също подкрепя призива за осигуряване на европейско финансиране за граничните огради. Той отбеляза, че по 50 мигранти биват задържани на ден в ЕС, след като са пристигнали незаконно. По неговите думи това показва, че външните граници не са достатъчно защитени.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 435
Мая Йорданова
752 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини