Френската прокуратура поиска 10 г. строг затвор за ръководител на група, подготвяла атентати срещу джамии

  • 06 октомври 2021 15:03

  • 222
  • 0
Френската прокуратура поиска 10 г. строг затвор за ръководител на група, подготвяла атентати срещу джамии
© Getty Images/Guliver

Френската прокуратура поиска днес максималното наказание от 10 години строг тъмничен затвор за ръководителя на крайнодясна група, подготвяла атентати срещу френски джамии и политически личности, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Групата "Организация на социалните армии" (OAS) е била основана през есента на 2016 г. и разбита през октомври 2017 година. Целта ѝ е била да "възстанови" "Тайната въоръжена организация" (на латиница съкращението също е OAS), военно-политическа група, водила кървава кампания срещу алжирската независимост през 60-те години на миналия век.

Целта на групата беше "да се бори срещу имиграцията и ислямизма", резюмира пред съда 25-годишният ѝ ръководител Логан Нисен, който си беше присвоил ролята на "регент". Прокурорката заяви пред съда, че той е бил не просто "регент", а "абсолютен монарх в своето кралство на омразата", като подчерта, че той е пълен с омраза и решителност да действа, да координира и подтиква другите.

По време на съдебните прения обвиняемият се защитаваше спокойно. Той призна, че групата му е изповядвала крайнодясна идеология на омразата и е имала функционираща структура, но подчерта, че не би пристъпила към действия.

Повече от 2200 са гражданските ищци по делото за атентатите в Париж

Освен него в членство в терористична организация са обвинени и други петима младежи. Прокуратурата поиска за тях присъди от 5 до 8 години.

От 2017 г. насам антитерористичната прокуратура на Франция е започнала шест разследвания, свързани с проекти за крайнодесни атентати, включително това срещу "Организацията на социалните армии". Всички обвиняеми заявиха, че предполагаемите им намерения са били само на думи.
 

Константин Тодоров
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини