Забавяне на бизнес експанзията в еврозоната през септември

  • 05 октомври 2021 12:58

  • 337
  • 0
Забавяне на бизнес експанзията в еврозоната през септември
© Getty Images

Икономическата активност в еврозоната се забави за втори пореден месец през септември, отстъпвайки от 15-годишния връх, отбелязан през юли, тъй като недостигът във веригите на доставки възпрепятства както промишленото, така и производството в сектора на услугите на фона на засилващия се инфлационен натиск, съобщи БНР.

Това показват предварителни данни от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута (промишлената и активността в сферата на услугите), се понижи през септември до 56,2 пункта от 59,0 пункта през август и юлския връх от 60,2 пункта (най-високо ниво от юни 2006 г.). Въпреки това понижение индексът продължава да се задържа стабилно над бариерата от 50,0 пункта, която е водораздел между свиването и бизнес експанзията.

"Настоящата икономическа ситуация в еврозоната е нежелана комбинация от нарастващ ценови натиск при по-бавен растеж. И двете са свързани с недостига на доставки, особено в промишленото производство, където се наблюдава по-рязко забавяне на растежа от това в сферата на услугите", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

"Въпреки че засега общият темп на експанзия остава сравнително стабилен според историческите стандарти, икономиката в региона на единната валута навлиза в последното тримесечие на годината с по-бавна траектория на растеж", допълни той.

Спад на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през август заради страха от нова COVID вълна

Търсенето в еврозоната спадна до петмесечно дъно, тъй като фирмите отразиха част от рекордно нарастващите разходи за суровини в цените за потребителите. Съставният ценови PMI индекс се повиши през септември до 59,1 от 58,3 пункта, наближавайки високите стойности, отчетени през летните месеци.

В петък проучването IHS Markit отчете рязък спад на промишления PMI индекс до 7-месечно дъно от 56,4 пункта спрямо 59,0 пунта през август, докато индексът на новите поръчки се понижи до 55,3 от 57,9 пункта.

Растящите цени и проблемите с веригите на доставки се отразиха негативно и на доминиращата в еврозоната сфера на услугите, като съответният PMI индекс се понижи през септември до 56,4 пункта от 59,0 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от месец май насам, докато индексът на новите поръчки в услугите спадна до 55,3 от 57,9 пункта.

"Секторът на услугите също отчита значително охлаждане на растежа на търсенето, което може да бъде обяснено с недостига и отчасти е свързано с това, че клиентите ограничават потреблението заради опасения, свързани с продължителността на коронавирусната пандемия и от по-високите цени“, каза Уилямсън.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини