Антъни Блинкън e в Париж, тушира напрежението след френско-американската криза

  • 05 октомври 2021 06:41

  • 619
  • 3
Антъни Блинкън e в Париж, тушира напрежението след френско-американската криза
© Getty Images, архив

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна тази вечер в Париж на посещение, което се очаква да е напрегнато, тъй като се състои по-малко от три седмици след избухването на безпрецедентна криза между Франция и САЩ, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Утре Блинкън ще се срещне с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и със съветник на френския президент Еманюел Макрон. По-късно през деня и в сряда той ще участва в министерска среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това е първа визита във Франция на високопоставен американски представител, откакто в средата на септември САЩ обявиха, че сключват нов алианс с Австралия и Великобритания в Индо-Тихоокеанския район, за да противодействат по-ефективно срещу Китай. Това партньорство, наречено АУКУС, разгневи френските власти, тъй като заради него Австралия анулира огромна сделка за покупка на френски подводници.

Байдън подкрепя роцеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

След като беше обвинен, че е "забил нож в гърба" на съюзника си, американският президент Джо Байдън в крайна сметка призна, че е допусната грешка и поиска извинение в телефонен разговор с Макрон, отбелязвайки, че комуникацията с Париж е можело да бъде по-добра. С това двамата президенти започнаха процес на задълбочени консултации. Визитата на Блинкън във френската столица е етап от този процес преди срещата Макрон-Байдън в края на октомври в Европа.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
619 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Меги

2021.10.05 | 08:20

3
Ела да ме изнасилиш после се извини ха ха ха

2021.10.05 | 08:16

2
НЯМА ДА УСПЕЕ ДА ТУШИРА НИЩО
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.05 | 08:08

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини