Полската полиция конфискува компютърното оборудване на журналист от "Газета виборча"

  • 04 октомври 2021 09:05

  • 376
  • 0
 Полската полиция конфискува компютърното оборудване на журналист от "Газета виборча"
© Getty images (архив)

Полската полиция конфискува компютърното оборудване на журналист, работещ за водещ полски вестник, които провежда разследвания на управляващото дясно правителство в страната, предаде АП, цитирана от БТА.

Изземването на оборудването на Пьотър Бакселерович, журналист от либералния вестник "Газета Виборча", било извършено в събота в Жельона Гура, град в Западна Полша, намиращ се на 450 км от Варшава. Полицейската акция и конфискацията на оборудването са извършени по заповед на полицията във Варшава.

Роман Имелски, заместник-главен редактор на вестника, каза, че полицейската акция е била извършена без заповед за обиск и е "удар срещу основните права за журналистическа поверителност в една демокрация". Той написа в статия, публикувана на сайта на вестника в събота, че редакторите "не се съмняват", че полицейската акция има за цел "сплашване на журналистите" на вестника, изтъквайки и други действия на управляващите срещу независимите медии.

Варшавската полиция каза, че журналистът не е бил мишена на акцията. Според полицията имейли със заплахи били изпратени на полски депутати, които уведомили органите на реда. Писмата са били проследени и довели полицаите до адреса в интернет на малко известен местен журналист.

Журналистка отправи нови обвинения срещу писателя Габриел Мацнеф за педофилия

Бакселерович отрече да е изпращал каквито и да е заплашителни имейли. "Никога не съм заплашвал никого. За мен това е провокация или опит за отмъщение заради написани неудобни статии", допълни журналистът.

Междувременно редакторите на вестника изразиха готовност да използват всички правни средства, за да защитят журналистите "от тормоз от страна на авторитарните власти".

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини