Проучване се опитва да установи какво би накарало австрийците да се ваксинират

  • 30 септември 2021 15:14

  • 459
  • 1
Проучване се опитва да установи какво би накарало австрийците да се ваксинират
© Getty Images/Guliver

Актуално международно проучване, ръководено от епидемиолога Ева Шернхамер от Центъра за обществено здраве към Медицинския университет във Виена, изследва кои стимули за ваксинация срещу ковид биха имали най-голям ефект върху гражданите. Резултатите показват, че свободният избор на ваксина, ваучери или дори лотария може да имат мотивиращ ефект, съобщиха от Община Виена.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

63 процента от населението в Австрия е с поставена поне първа доза срещу ковид. През последните месеци намалява броят на гражданите, които си поставят ваксина. В същото време броят на заетите леглата в болниците и отделенията за интензивно лечение се увеличава. За да се смекчи или дори предотврати нова вълна от коронавирус в Австрия, правителството иска да мотивира гражданите да се ваксинират.

В Австрия ваксинираните с "Джонсън и Джонсън" ще получат втора игла

През август 2021 г. в Австрия, Германия и Швейцария е проведено онлайн проучване, в което участват 3067 души. В Австрия 18 процента от анкетираните не са ваксинирани и не са си записали час за ваксинация. 23,5 процента от участниците биха се ваксинирали, ако може да изберат ваксина, 8,7 процента - ако получат ваучер, и 6,6 процента - ако ваксинацията гарантира тяхното участие в лотарията. Мотивиращи биха били и следните обстоятелства: ваксинация на работното място (3,8 процента), безплатно хранене след ваксинация (3,3 процента) и получаване на стикер, от който се вижда, че лицето е ваксинирано (1,6 процента). Други стимули, които се посочват, са провеждането на дългосрочни научни проучвания и възможността за орална ваксинация.

От днес в Австрия важат нови правила за лицата, контактни със заразени с коронавируса

Интересен е фактът, че 15,8 процента от анкетираните са заявили, че биха се ваксинирали, ако ваксинацията е безплатна, което всъщност е така във всички страни, където е проведено проучването. Възможността за избор на ваксина е привлекателна за хората с по-високо образование, докато ваучерите и участието в лотарията представляват интерес за по-малко образованите хора и по-младото население.

Резултатите на анкетираните в Германия и Швейцария са сходни с тези в Австрия, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
459 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.30 | 15:48

1
Медицински причини няма, само маркетингови трикове и пропаганда.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини