Признаха Никола Саркози за виновен в незаконно финансиране на предизборна кампания

  • 30 септември 2021 12:29

  • 497
  • 0
Признаха Никола Саркози за виновен в незаконно финансиране на предизборна кампания
© Getty images (архив)

Бившият френски президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в бе признат за виновен в незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2012 г.,  предаде ТАСС.

Решението на парижките магистрати бе прочетено в отсъствието на подсъдимия. Съдът обяви, че по време на кампанията си за оставане в Елисейския дворец държавният глава е нарушил правилата за финансиране на кампанията си.

"Саркози е продължавал да провежда митинги със своите привърженици, въпреки че е преминал лимита, установен от законите на страната  (22 милиона евро)", заявиха от съда.

Според постановлението Саркози е изхарчил сумата в размер на 42 милиона евро, добави ТАСС и уточни, че решението за съдбата на политика се очаква в скоро време.

Защитата на Саркози иска оправдаването му по обвинението за прекомерни разходи за предизборната му кампания през 2012 г.

В началото на март Саркози стана първият бивш френски президент от 1958 г., осъден на затвор. Той получи 3-годишна присъда, от които 2 години условно, за корупция и трафик на влияние по друго дело и сега обжалва присъдата си.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
497 0

Свързани новини

Водещи новини