Санитарният пропуск във Франция влезе в сила и за тийнейджърите

  • 30 септември 2021 12:15

  • 741
  • 1
Санитарният пропуск във Франция влезе в сила и за тийнейджърите
© Getty Images

Санитарният пропуск, който е необходим за много дейности във Франция, от днес вече е в сила и за тийнейджърите, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Мярката вече важи за подрастващите от 12 до 17 години. Във Франция непълнолетните в тази възрастова група имат възможност да се ваксинират срещу ковид едва от юни, поради което изискването влезе в сила за тях по-късно.
Санитарният сертификат съдържа кю ар код, който удостоверява че човек е ваксиниран срещу ковид, прекарал е причиняваното от новия коронавирус заболяване през последните 6 месеца или си е дал наскоро отрицателен тест. Пропускът се изисква за посещение на ресторант, вътрешни полети и пътуване с влакове, за ходене на кино или на байсейн.

Засега не е ясно до кога ще е в сила мярката. Въпреки че епидемичната обстановка във Франция се поуспокои от средата на миналия месец, сега се подготвя законопроект, с който изискването да остане в сила и след 15 ноември. Правителството иска да има възможност санитарният пропуск да остане в сила до лятото на следващата година, заяви вчера негов говорител.

Сега около две трети от подрастващите между 12 и 17 години във Франция са напълно ваксирирани. Това се отнася и за 84 процента от всички французи, навършили 12 години. Ваксинацията на децата е деликатен въпрос във Франция и един от поводите за седмичните демонстрации срещу санитарния пропуск, отбелязва АФП.

Глоби за милиони евро са наложени в Кипър за неспазване на COVID мерките

Самите протести обаче утихват. На 7 август в тях участваха общо над 237 хиляди души, а в последната събота - едва около 64 хиляди. Освен това ваксинацията на непълнолетните си остава предмет на научни дебати, предвид много слабия риск от тежко прекарване на ковид при тази възрастова група. Френското правителство разреши непълнолетните да имат право на безплатни Пи Си Ар тестове за коронавирус до 15 октомври.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.30 | 13:06

1
Всеки си заслужава поробителя, като не прави нищо

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини